Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při výbuchu v mešitě v pákistánském Péšávaru zemřelo nejméně 56 lidí, uvedla nemocnice

Ze světa / kir / ČTK / 5. března 2022 0:24
Při výbuchu v mešitě v pákistánském Péšávaru zemřelo nejméně 56 lidí, uvedla nemocnice

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Pešavár - Při útoku sebevražedného atentátníka na šíitskou mešitu v pákistánském Péšávaru zemřelo nejméně 56 lidí. Dalších bezmála 200 lidí utrpělo zranění, uvedly zahraniční agentury s odkazem na místní nemocnici. K útoku se večer přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Policie se obává, že bilance mrtvých není konečná, protože dalších 50 lidí se nachází v kritickém stavu. Útok odsoudil pákistánský premiér Imran Chán. Šíité pákistánské úřady vyzývají, aby je lépe chránily před útoky radikálů. Podle agentury AFP se jedná o nejkrvavější útok v zemi od roku 2018.

Terčem útoku byla šíitská mešita v centru Péšávaru při obvyklé páteční modlitbě. Podle policie, kterou cituje agentura AP, na mešitu zaútočil sebevražedný útočník. Už před mešitou střílel na policii, jednoho policistu zabil a dalšího zranil. Poté uvnitř chrámu aktivoval výbušné zařízení, které měl u sebe. Původně policie informovala o dvou útočnících; svědci, které kontaktovali novináři, také mluví jen o jednom muži.

Teroristická organizace Islámský stát vydala večer prohlášení, v němž se k útoku přihlásila. "Sebevražednému bojovníkovi Islámského státu se dnes podařilo vniknout do šíitské mešity v Péšávaru. Střílel na dva členy pákistánské policie, kteří ji střežili, a jednoho zabil, druhého zranil. Potom uprostřed šíitů odpálil svůj pás s výbušninami," uvádí se v prohlášení IS. Tato sunnitská skupina radikálů považuje šíity za odpadlíky od islámu.

K mešitě po útoku zamířil velký počet sanitek a záchranářů a místní nemocnice čelila náporu velkého počtu zraněných.

Šíité jsou v Pákistánu náboženskou menšinou a tvoří deset až 15 procent obyvatelstva. V minulosti byli terčem útoků ze strany radikálních sunitských muslimů. V příhraničních oblastech s Afghánistánem se počet útoků na šíity zvýšil poté, co se v sousedním státě vrátilo k moci povstalecké hnutí Tálibán. Atentáty páchají také členové pákistánské odnože Tálibánu.

Členové šíitské menšiny vyzývají pákistánské úřady, aby je více chránily před útoky radikálů. "Co jsme jim udělali? Nejsme snad také občany této země?" řekl agentuře AP jeden z účastníků modlitby a bývalý vojenský důstojník. V loňském roce členové šíitského etnika Hazárů na protest proti útokům a liknavosti úřadů odmítali pohřbít těla zabitých při jednom z atentátů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)