Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavná církev v Amsterodamu přerušila styky s Moskvou kvůli ruské invazi

Ze světa / kir / ČTK, red. / 14. března 2022 14:07
Pravoslavná církev v Amsterodamu přerušila styky s Moskvou kvůli ruské invazi

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Iva Balk

Amsterdam/Fribourg - Ruská pravoslavná církev v Amsterodamu kvůli ruské invazi na Ukrajinu přerušila styky s moskevským patriarchátem. Moskevský patriarcha Kirill, nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve a spojenec prezidenta Vladimira Putina, odmítl odsoudit útok na Ukrajinu. Podle deníku The Guardian je nizozemská církevní komunita první v západních zemích, která se takto razantně distancovala od vedení církve.

"Duchovní jednomyslně oznámili, že již není možné, aby působili v rámci moskevského patriarchátu a poskytovali našim věřícím duchovně bezpečné prostředí," uvádí se v prohlášení zveřejněném na internetu. "Toto rozhodnutí je pro všechny zúčastněné nesmírně bolestné a těžké."

Farnost svatého Mikuláše z Myry, která je jednou z největších ruských pravoslavných kongregací v Nizozemsku, požádala ruského arcibiskupa nizozemské diecéze, který sídlí v Haagu, o vystoupení z církve. Duchovní farnosti uvedli, že požádali o připojení ke konstantinopolskému patriarchátu se sídlem v Istanbulu. Konstantinopolský patriarcha je vážen jako neformální hlava pravoslavného světa. Moskva s historickými ambicemi třetího Říma má ale s Konstantinopolí i Římem vlažně a často napjaté vztahy.

Patriarcha Kirill před týdnem v nedělním kázání řekl, že jedním z důvodů války na Ukrajině jsou průvody homosexuálů pořádané na Západě. Válku na Ukrajině patriarcha vykreslil jako "mnohem víc než jen politiku", jde podle něj o střet dvou pojetí světa a náhled na to, co je a není porušováním božích pravidel.

Ruský postoj k válce vyvolal znepokojení mezi některými ruskými pravoslavnými kněžími, kteří mají námitky proti invazi. Více než 280 ruských pravoslavných kněží a dalších církevních představitelů  podepsalo otevřený dopis, v němž vyjádřili svůj nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu a vyzvali k zastavení války. V dopise se uvádí, že "věčná muka" čekají na ty, kteří vydali "vražedné rozkazy".

Kirillův "ministr zahraničí" ztratil profesůru na švýcarské univerzitě

Minulý týden pak agentura CNA informovala o Teologická fakulta ve švýcarském Fribourgu pozastavila až do odvolání výkon funkce řádného profesora metropolity Hilariona (Alfejeva), vedoucího oddělení vnějších církevních vztahů moskevského patriarchátu a stálého člena Svatého synodu. Důvodem je skutečnost, že se nebyl schopen postavit proti porušování mezinárodního práva ze strany Ruska i vůči tvrzením patriarchy Kirilla (která pronesl v kázáních 27. 2. a 6. 3.), ve kterých ospravedlňuje válku Ruska proti Ukrajině (jako "metafyzickou bitvu").

Univerzita naopak vyzdvihla některé kněze, jáhny nebo laiky, kteří v dnešním Rusku veřejně protestují proti Putinově válce, i když se musí více obávat než nejvyšší církevní vedení, které se jím nechává namlouvat. Teologická fakulta ve Freiburgu chce pak být i nadále místem porozumění a setkávání s různými pravoslavnými církvemi a mezi nimi. "Mlčení, kdy je třeba mluvit nahlas, však není součástí prorocké tradice křesťanství, která je významná pro naši fakultu, "stojí v prohlášení švýcarské univerzity

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)