Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ambasador Ukrajiny nechce, aby kříž na Velký pátek v Římě nesli Ukrajinci s Rusy

Ze světa / kir / ČTK / 13. dubna 2022 9:30
Ambasador Ukrajiny nechce, aby kříž na Velký pátek v Římě nesli Ukrajinci s Rusy

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Peter Schmelzle / Creative Commons

Vatikán - Ukrajinský velvyslanec ve Vatikánu v úterý protestoval proti tomu, aby při obřadu křížové cesty na Velký pátek u římského Kolosea nesly kříž společně ukrajinská a ruská rodina. Informovala o tom agentura ANSA. Vatikán v pondělí v podrobnostech k tomuto procesí uvedl, že obě rodiny požádají Boha o usmíření mezi jejich národy.

Křížová cesta, někdy nazývaná kalvárie, je nejdelší velikonoční liturgií a trvá obvykle téměř tři hodiny. Tento symbolický obřad připomíná události spojené s ukřižováním Ježíše Krista a obsahuje 14 tradičních zastavení. Na jednom z těchto zastavení mají podle vatikánského harmonogramu nést symbolický kříž společně rodiny dvou zdravotních sester (Iriny z Ukrajiny a Albiny z Ruska), které pracují ve stejné nemocnici v Římě. Na posledním zastavení mají kříž předat rodině uprchlíků.

Ukrajinský ambasador Andrij Juraš dnes odpoledne na twitteru tento záměr komentoval s nelibostí. "Ukrajinské velvyslanectví při Svatém Stolci chápe a sdílí všeobecné obavy Ukrajinců a mnoha dalších společenství z nápadu dát dohromady ženy z Ukrajiny a Ruska při nesení kříže během velkopátečního procesí u Kolosea. Pracujeme na tom, abychom vysvětlili problémy a možné důsledky této akce," napsal velvyslanec.

Velkopáteční procesí začne ve 21:15. Na jeho předposledním zastavení mají kříž nést ruská a ukrajinská rodina, které společně vyjádřily bolest z hrůz a destrukce, jež se dějí v nynější válce, sdělil k tomu mimo jiné Vatikán.

Obřad křížové cesty se letos vrátí k římskému Koloseu a mohou se ho opět účastnit tisíce lidí. V předchozích dvou letech se kvůli pandemii covidu-19 uskutečnil na Svatopetrském náměstí bez věřících. V roce 2019, tedy před pandemií, sledovalo křížovou cestu spolu s papežem Františkem u Kolosea na 20.000 poutníků.

Papež František ruskou invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, odsoudil a opakovaně vyzývá k zastavení války a mírovým jednáním. Už den po začátku invaze v neobvyklém kroku navštívil ruskou ambasádu v Římě. Minulý týden při generální audienci opět vyzval k zastavení masakrů, jaký se stal mimo jiné v Buči u Kyjeva, a rozvinul při tom ukrajinskou vlajku, kterou mu přivezli přímo z Buče. V neděli při kázání na Svatopetrském náměstí vyzval k velikonočnímu příměří na Ukrajině a k jednáním o míru.

Vatikán na kritiku ze strany velvyslance veřejně neodpověděl. Podle deníku La Repubblica papež nemíní již stanovenou podobu velkopátečního procesí měnit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)