Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velkou výstavu o baroku v Bavorsku a Čechách chystají odborníci z obou zemí

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 22. dubna 2022 12:28
Velkou výstavu o baroku v Bavorsku a Čechách chystají odborníci z obou zemí

Ilustrační foto: Peter Paul Rubens - Svatý Augustin, 1636-1638
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha, Řezno - Výstavu Baroko v Bavorsku a v Čechách připravují společně pro příští rok české Národní muzeum a Dům historie Bavorska v Řezně. Má představit baroko nejen jako uměleckou epochu spojující regiony, ale i dynamiku doby i propasti třicetileté války a četných krizí. Dnes zástupci obou pořádajících institucí podepsali v Praze smlouvu o spolupráci na přípravě výstavy.

Má být druhou bavorsko-českou zemskou výstavou po zemské výstavě 2016 o císaři Karlu IV. Výstava se chce zaměřit na podstatné momenty společné historie. "Obyvatelé obou zemí jsou vzájemně propojení již po staletí. Dobrý příklad této provázanosti jsme mohli pozorovat například v případě česko-bavorské zemské výstavy věnované císaři Karlu IV. u příležitosti 700. výročí jeho narození," řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Podle ředitele NM Michala Lukeše by měl být výsledkem mezinárodní spolupráce na výstavě poutavý a zajímavý obraz baroka. "Baroka jako doby, která byla pro obě země v srdci Evropy časem úžasných kulturních výkonů a současně převratných sociálních a politických událostí," řekl Lukeš.

Institucionálně výstavu připravují obě instituce za přispění odborníků na dané období, za českou stranu historik umění Vít Vlnas, řekl ČTK Lukeš. Pořadatelé spolupracují s několika univerzitami z obou zemí. Baroko je podle Lukeše v mnohém pro obě země podobné, odlišně je ale třeba na obou stranách hranic vnímáno, a to bylo na myšlence výstavy podnětné a vzrušující, uvedl ředitel Národního muzea.

Výstava se bude konat od května do září 2023 v Řezně a od listopadu 2023 v Národním muzeu v Praze. Měla by představit kolem 200 originálů pocházejících z veřejných a církevních institucí v Německu a v Česku. Pořadatelé uvedli, že mají slíbené i zápůjčky z dalších zemí, zejména z Rakouska či Nizozemska, a také z několika soukromých sbírek. Přehlídku výtvarného umění, uměleckého řemesla a historických artefaktů doplní více než desítka dobových architektonických modelů.

Ministr Baxa se dnes také v Praze setkal s bavorským státním ministrem Markusem Blumem. Připomněli letošní 30. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství, která podle obou politiků položila základ vzájemné důvěry. Smlouva mezi Českou a Slovenskou federativní republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci byla podepsána v únoru 1992.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)