Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze dnes začínají barokní Svatojánské slavnosti Navalis

Kultura / vlu / ČTK / 14. května 2022 15:16
V Praze dnes začínají barokní  Svatojánské slavnosti Navalis

Ilustrační foto - Slavnosti Navalis v roce 2010
Autor: navalis.cz

Praha - V Praze dnes začínají Svatojánské slavnosti Navalis připomínající Jana Nepomuckého, nejznámějšího českého světce a patrona lidí od vody. Odpoledne se na náplavce u Hergetovy cihelny uskuteční chorvatské odpoledne s koncerty folklorních souborů z Chorvatska, Ukrajiny a Moravy či s vystoupením benátských masek. Návštěvníkům se představí historické lodě z řeky Neretvy z chorvatského města Metković, jehož je svatý Jan Nepomucký patronem. Chrání obyvatele kolem řeky proti velké vodě a malárii.

Akce bude pokračovat v neděli, kdy se odpoledne uskuteční slavnostní zdobení koní a žehnání koním a jezdcům na Hradčanském náměstí. Vystoupí tam také folklorní, taneční a hudební uskupení z Moravy a Chorvatska. Vpodvečer se koná mše ve svatovítském chrámu, po které vyrazí svatojánské procesí z katedrály na Karlův most. Během procesí podle organizátorů proletí parašutista Marek Rahbani pod pilířem Karlova mostu v místech, kde bylo shozeno tělo Jana Nepomuckého do Vltavy. Krátce na to odstartuje regata chorvatských lodí, na programu je i plavba otužilců.

Vrcholem akce bude tradiční večerní koncert na hladině Vltavy pod Karlovým mostem.

Slavnosti Navalis vycházejí z původních pražských barokních slavností datovaných od roku 1715. Svatojánský spolek je v obnovené tradici pořádá od roku 2009. Loni a předloni se akce kvůli epidemii covidu-19 uskutečnila v omezené podobě.

Jan z Pomuka, dnes nazývaný Jan Nepomucký, se narodil mezi lety 1340 až 1350 a zemřel v roce 1393. Tělo umučeného generálního vikáře pražského arcibiskupa nechal svrhnout z Karlova mostu do Vltavy král Václav IV. Dodnes není zcela jasné, proč Nepomucký upadl v nemilost a skončil na mučidlech.

Nepomuckého kult se objevil v 17. století, svatořečen byl v roce 1729. Postupně se zařadil mezi nejvýznamnější české světce. Je patronem právníků, lodníků, vorařů, mlynářů, zpovědníků a mostů, pro katolíky symbolem mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)