Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán zveřejnil, jak hospodaří s dary papežovi, na charitu jde šestina útrat

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. června 2022 10:57
Vatikán zveřejnil, jak hospodaří s dary papežovi, na charitu jde šestina útrat

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com

Vatikán - Vatikán dnes poprvé zveřejnil podrobný přehled o tom, jak hospodaří se svatopetrským haléřem, tedy dary a příspěvky, které zasílají papeži věřící. Z výdajů, které v loňském roce činily zhruba 65,3 milionů eur (1,6 miliardy korun), většina mířila na pokrytí nákladů na fungování vatikánských úřadů a příspěvky dalším církevním organizacím. Zhruba deset milionů eur (247 milionů korun) Vatikán použil na charitu a sociální projekty, uvedla agentura AP. Dary a příspěvky ve srovnání s rokem 2019 výrazně klesly.

Správce vatikánských financí Juan Antonio Guerrero uvedl, že Vatikán poprvé zveřejnil podrobný přehled o hospodaření s prostředky ze svatopetrského haléře, protože chce zprůhlednit své finance. Podle něj věřící mají právo vědět, jak se hospodaří s jejich prostředky.

Ze svatopetrského haléře v roce 2021 Vatikán utratil 65 milionů eur, příjmy z darů a příspěvků ale činily pouze 47 milionů eur. Rozdíl pokryly rezervy a majetek fondu. Mezi lety 2019 a 2020 ale fond přišel o téměř pětinu příjmů. Podle Guerrery to způsobila pandemie covidu-19, během které se snížil počet lidí v kostelech, a tudíž i výběr příspěvků. Podle agentury Reuters se ale mnoho katolíků domnívá, že menší dary papežovi jsou důsledkem finančních skandálů ve Vatikánu, například sporného nákupu luxusní nemovitosti v Londýně. Na transakci, kterou teď přezkoumává vatikánský soud, církevní stát prodělal stovky milionů eur.

Z výdajů fondu bylo 55 milionů eur použito na náklady spojené s fungováním vatikánských úřadů, diplomacie či na pomoc chudším diecézím. Deset milionů eur Vatikán vyčlenil na přímou podporu charitativním a sociální projektům, a to hlavně v Africe a v Asii.

Nejvíce peněz dostává papež od věřících v USA, na které připadá zhruba 30 procent příjmů svatopetrského haléře. Zhruba 11 procent příjmů pochází z Itálie a pět procent z Německa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)