Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pamětní Zvon #9801 připomínající válečné rekvizice připlul po Vltavě

Domácí zpravodajství / / aro / 2. září 2022 0:20
Pamětní Zvon #9801 připomínající válečné rekvizice připlul po Vltavě

Novému zvonu požehnal Tomáš Halík
Autor: https://9801.cz/

PRAHA - Praha má nový zvon. Pamětní Zvon #9801 je hlasem tisíců zvonů umlčených v českých a moravských zvonicích za druhé světové války. České veřejnosti byl slavnostně odhalen 28. srpna, symbolicky přesně osmdesát let poté, co bylo 9801 rekvírovaných zvonů odvezeno do německých válečných továren. Lodě odplouvaly z Rohanského ostrova, kde by Zvon #9801 měl být v budoucnu trvale umístěn. Dočasné umístění našel u Čapadla na Smetanově nábřeží, veřejnost si ho zde může prohlédnout do konce září.

Vznik Zvonu #9801 se podařilo realizovat díky příspěvkům dárců do veřejné sbírky. Cílovou částku stanovenou na 14 milionů korun se podařilo dosud naplnit ze 73 %. Na Zvon #9801 dosud přispělo více než 2 300 individuálních dárců. Dále pak řada významných českých společností či jejich nadací, pro které je návrat hlasu umlčených zvonů důležitým kulturním, společenským a historickým milníkem. Zvon svobody podpořilo také Ministerstvo obrany ČR.

Veřejnost mohla Zvon #9801 poprvé vidět a slyšet při slavnostním odhalení 28. srpna na Smetanově nábřeží. Novému pražskému zvonu požehnal kněz Tomáš Halík. Autoři návrhu Kryštof Čižinský a Jakub Kamínek v reliéfní výzdobě propojují v nový funkční celek současné i ztracené. Část pláště je poskládáno z fragmentů skutečných ztracených zvonů. Nápis na plášti sděluje: „Promlouvám hlasem tisíců zvonů, které umlčela válka.“ Pozorné oko si všimne i detailu tramvaje, která je na plášti zvonu vyobrazena.

Poslední úsek mezi Mělníkem, kde se uskutečnila zkouška zvonění, a Prahou zdolal Zvon #9801 na lodi. Lodní dopravu zvolili iniciátoři projektu pro její symbolický význam. V létě 1942 totiž ze shromaždiště na Rohanském ostrově byly odvezeny zvony svěšené z kostelů napříč Protektorátem Čechy a Morava. Bylo jich 9801 – k jejich počtu odkazuje jak název pamětního zvonu, tak jeho hmotnost 9801 kilogramů.

„Všechny zvony, které za druhé světové války zmizely z českých a moravských zvonic, navrátíme jen těžko. Cílem iniciativy Zvon #9801 bylo nahradit tisíce umlčených zvonů novým silným hlasem. Věříme, že se podaří postupně doplnit další chybějící zvony,” říká Ondřej Boháč, předseda spolku pražských zvoníků Sanctus Castulus. 

Prvnímu zkušebnímu tónu předcházelo několik měsíců příprav. Výrobu iniciativa svěřila vyhlášené rodinné dílně Grassmayr v rakouském Innsbrucku. Zvonařští mistři Zvon #9801 odlili během jara. Téměř desetitunový zvon (pro srovnání: svatovítský Zikmund váží 14 tun) má úctyhodné rozměry: spodní průměr je přes dva a půl metru, na výšku pak zvon měří téměř dva metry. Srdce zvonu, které bylo ulito zvlášť, váží 300 kg. Zvon zní hlubokým tónem f0 a k jeho rozpohybování je třeba 4 mužů.

Po získání potřebných financí na finalizaci projektu Zvonu #9801 bude sbírka dlouhodobě pokračovat za účelem financování obnovy dalších zvonů na českých věžích a zvonicích. Chybí jich stále téměř tři čtvrtiny z předválečného počtu. Odhadované náklady na jejich obnovu čítají téměř 2,5 mld korun. Zvon #9801 má s jejich obnovou dlouhodobě pomáhat. Je opatřen elektronickou zvoničkou, jejíž zahajovací provoz proběhl v den odhalení.

Veřejnost může u Smetanova nábřeží vidět zvon do konce září, následně se přesune na další místo v Praze na Vltavě. Jeho hlas zahájí 2. září Koncert pro Evropu: Česká filharmonie na Vltavě. Koncert, který se koná u příležitosti předsednictví ČR v Radě EU proběhne na plovoucí scéně na Vltavě a bude jej živě přenášet Česká televize.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)