Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenští metodisté kvůli změnám řádu o sexuální orientaci vystoupili ze svazku světové církve

Ze světa / mv / Getsemany.cz, red. / 14. prosince 2022 10:57
Slovenští metodisté kvůli změnám řádu o sexuální orientaci vystoupili ze svazku světové církve

Ilustrační foto: Bratislava, hlavní město Slovenska
Autor: Wikipedia.org / Ypsilonatshared / Creative Commons

Bratislava - Oblastní konference Metodistické církve na Slovensku na svém zasedání dne 15. října rozhodla o svém vystoupení z celosvětového svazku Evangelické církve metodistické (The United Methodist Church, UMC) a oznámila začlenění do nově založené Globální metodistické církve (Global Methodist Church, GMC), píše časopis Getsemany ve svém prosincovém vydání. Tím došlo k rozdělení českého a slovenského metodismu. Evangelická církev metodistická v ČR a SR měly samostatné oblastní konference, ale tvořily jednu společnou výroční konferenci, tj. základní jednotku v organizaci metodistické církve.

 

Diskuse o změnách učení a řádu ohledně sexuální orientace ordinovaných služebníků dělí církev

Krok slovenských metodistů podle Getseman souvisí s rozdělením, které řeší Evangelická církev metodistická celosvětově. Důvodem jsou diskuse o možné změně učení a řádu ohledně sexuální orientace ordinovaných služebníků církve. Rozhovor o změně byl zahájen na generální konferenci v roce 2016. Generální konference v roce 2019 se sice těsnou většinou rozhodla pro konzervativní pojetí manželství a změnu neschválila, ale velká část církve toto rozhodnutí odmítla respektovat. Důsledkem bylo ještě větší prohloubení sporu. Celosvětová pandemie odložila další jednání i konání pravidelné generální konference (byla odložena až na rok 2024).

Mezitím se řada sborů a farností rozhodla založit Globální metodistickou církev (v květnu 2022), která chce setrvat na stanovisku generální konference z roku 2019, tj. má konzervativní postoj k chápání sexuální orientace a k tradičnímu pojetí manželství jako jednoho muže a jedné ženy.

V rámci evropské centrální konference pro oblast střední a jižní Evropy byl v roce 2021 založen „kulatý stůl“, který byl pověřen hledáním řešení a vypracováním společné vize poslání církve. Výsledky intenzivních jednání byly předloženy na zasedání centrální konference v Basileji dne 17. listopadu 2022. Zpráva s názvem „Povoláni k jednotě“ mimo jiné konstatovala: „Chceme žít v jednotě, i když se neshodneme ve všech otázkách.“ Zpráva dále uvádí, že v otázkách lidské sexuality by se každá země měla řídit místním přesvědčením a zákony a neměl by být vyvíjen žádný vnější nátlak. 

Evangelická církev metodistická na Slovensku sdružuje v rámci 7 farností 12 církevních sborů a misijních stanic. Při sčítání lidu v roce 2021 se k ní přihlásilo 3.018 obyvatel.

 

Nový biskup metodistické Centrální konference pro střední a jižní Evropu

Getsemany dále uvádí, že na zasedání Centrální konference pro střední a jižní Evropu Evangelické církve metodistické, které se uskutečnilo ve dnech 16. - 20. listopadu v Basileji byl zvolen nový biskup centrální konference. Stal se jím Stefan Zürcher ze Švýcarska, který byl zvolen ve 4. kole hlasování. Ve funkci vystřídá dosavadního biskupa Patricka Streiffa, který stál v čele centrální konference od roku 2006. Pod jurisdikci tohoto biskupa patří i metodisté v Čechách, nikoliv již na Slovensku, jak je uvedeno výše. Superintendentkou metodistů v České republice je od roku 2021 poprvé žena Ivana Procházková. Superintendent spolu s místním vedením církve vykonává většinu pravomocí, nadnárodní biskup pak je funkce spíše symbolická a vystupuje převážně při ordinaci nových duchovních.

Evangelická církev metodistická je světovou církví, která vzešla z probuzeneckého hnutí 18. století uvnitř tehdy již reformací zasažené Anglikánské církve. Jejím zakladatelem byl anglikánský duchovní John Wesley (1703–1791). Metodismus v Česku vznikl působením česky mluvících misionářů metodistické církve z Texasu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)