Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitelé církví vyzývají k modlitbám. Voliči nemají čekat, že zvolí anděla a spasitele

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 11. ledna 2023 12:29
Představitelé církví vyzývají k modlitbám. Voliči nemají čekat, že zvolí anděla a spasitele

Standarta prezidenta ČR
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha, Brno, Ostrava - Představitelé církví vydali prohlášení k prezidentským volbám, jejichž první kolo se uskuteční ve dnech 13.–14. ledna. V první řadě vyzývají k přímluvných modlitbách za tyto nadcházející volby. Podle předsednictva Ekumenické rady církví modlit se za vládce, kteří mají v rukou moc, aby ji vykonávali moudře, je stálým a prvořadým úkolem křesťanů.

Také předseda České biskupské konference arcibiskup pražský Jan Graubner uvedl, že především nemají věřící zapomínat na modlitbu. „Je to Bůh, kdo řídí chod dějin, a od nás křesťanů se očekává, že budeme v dějinách, které nepřestávají být i dějinami spásy, působit jako kvas, sůl a světlo,“ napsal Graubner.

Zástupci ERC pak uvedli, že voliči se nemají v předvolební době zmást volebními průzkumy a preferencemi, které mohou být někdy zavádějící. „Vyšetřeme si dostatek času, abychom získali co nejvíce informací a nepodlehli laciným dezinformacím. Jsme vděčni, že jsou mezi kandidáty ti, kteří jsou morálně zakotveni a mají dobrý předpoklad, že budou důstojně reprezentovat naši zemi, a především nebudou zneužívat svého postavení ve svůj vlastní prospěch, podléhat arogancí moci či populismu a ignorovat základní instituce státu. Vnímejme, kteří z těchto kandidátů žijí v souladu s tím, co vyznávají a zastávají.“ Předsednictvo ERC také zdůraznilo, že naše země potřebuje moudrého a schopného prezidenta, který bude spojovat lidi, a ne polarizovat společnost.

Graubner dále připomněl, že nevolíme anděla ani spasitele, ale jednoho z nás, který má své silné, ale i slabé stránky, někoho, s kým se nikdy nebudeme moci beze zbytku ztotožnit, protože to je možné jen ve vztahu k Bohu.

Přesto podle něj nemá jít o volbu menšího zla. „Věnujme svůj hlas tomu, kdo je přes všechny lidské nedokonalosti schopen a ochoten budovat společnost jako prostředí společného života, kde může každý z nás nalézt svůj domov,“ dodal předseda ČBK.

Podle synodní rady Českobratrské církve evangelické je odpovědností každého z nás, zda budeme přispívat k polarizaci a nesmiřitelnému rozdělení společnosti, anebo zda napomůžeme tomu, abychom při různosti svých názorů žili ve vzájemném respektu. „Budoucnost, hodnoty i nálady v naší společnosti nespočívají pouze na bedrech jednoho zvoleného, ale jsou především naší odpovědností, naší každodenní volbou. Nejen v čase voleb,“ stojí ve stanovisku evangelíků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)