Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident vyznamenal Pitharta, Rychetského, Schwarzenberga, Kubišovou nebo Halíka

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 28. října 2023 22:06
Prezident vyznamenal  Pitharta, Rychetského, Schwarzenberga, Kubišovou nebo Halíka

Standarta prezidenta ČR
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha - Právníkům, politikům a vojákům dnes udělil prezident Petr Pavel nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Obdrželi ho bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Poslední jmenovaný si vyznamenání nemohl ve Vladislavském sále Pražského hradu převzít osobně kvůli pobytu v nemocnici, zastoupil ho syn Jan.

Pavel vyznamenal také in memoriam Karla Mareše, prvního velitele 311. československé bombardovací perutě RAF, který byl později perzekvován komunistickým režimem. Vyznamenáni byli také in memoriam československý voják a sokolský cvičitel František Pecháček, jenž byl členem odbojového hnutí Obec sokolská a popravený v koncentračním táboře Mauthausen, a slovenský politik a diplomat Milan Rastislav Štefánik. Pavel letos předával státní vyznamenání poprvé.

Pithart, Rychetský a Schwarzenberg byli vyznamenáni za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky. Signatář Charty 77 Pithart byl předsedou i místopředsedou federálního kabinetu, několikrát byl též ve vedení horní parlamentní komory. Čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg byl šéfem diplomacie, místopředsedou vlády, poslancem i senátorem.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, Pavel udělil katolickému knězi a filozofovi Tomáši Halíkovi či Zdeně Mašínové, sestře členů odbojové skupiny bratří Mašínů, které se v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními rozhodl nevyznamenat. Řád TGM první třídy obdrželi také zpěvačka Marta Kubišová, in memoriam filozof Jan Sokol, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde a lidskoprávní a politická aktivistka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová.

Řád TGM druhé třídy obdrželi socioložka, bioložka a environmentalistka Hana Librová, občanský aktivista a dřívější vysokoškolský pedagog a politik Jan Šolc a zakladatel a dlouhodobý ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký.

Medaile Za zásluhy 1.stupně obdržel mimo jiné astronom Jiří Grygar, který ve svém profesním životě usiluje o popularizaci vědy i vztahu vědy a víry.

O plánovaném vyznamenání Mašínové prezident informoval už dříve, na její nominaci se shodly Sněmovna i Senát. Minulý týden senátní petiční výbor předal vedoucí prezidentské kanceláře Janě Vohralíkové petici za to, aby Pavel vyznamenal i členy odbojové skupiny bratří Mašínů, Pavel už dříve uvedl, že by s oceněním Mašínů měl problém. Příběh bratrů Mašínových a jejich přátel, kteří se rozhodli se zbraní v ruce opustit komunistické Československo, dodnes rozděluje společnost. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy. Při jejich činnosti zemřelo šest lidí - v Československu dva příslušníci SNB a pokladník, v NDR tři policisté.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)