Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Delegáti pražského synodálního shromáždění vyjádřili blízkost postiženým zemětřesením

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 9. února 2023 1:29
Delegáti pražského synodálního shromáždění vyjádřili blízkost postiženým zemětřesením

Ilustrační foto
Autor: cirkev.cz

Praha - Z Prahy, kde se koná kontinentální shromáždění synodální cesty katolické církve, vyjadřují delégáti z celé v Evropě svou blízkost lidem v jižním Turecku a severní Sýrii, kteří byli v noci na pondělí 6. února těžce postiženi zemětřesením. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Kolem poledne pak úřady zaznamenaly ještě další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Celkem bylo do dnešního poledne zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů.

"Obrovský počet mrtvých - a množství obětí se bude zvyšovat -, zkáza a utrpení tolika lidí nás hluboce zasáhly a dotkly se našich duší. Je to hluboká rána, která se v Sýrii přidává k ráně války, jež tam zuří již řadu let," uvedli dnes v Praze zástupci katolické církve z Evropy.

"Jsme nablízku společenství vikariátu Iskenderun, kterému byla zničena katedrála, naštěstí bez obětí na lidských životech. Naše myšlenky směřují k Anatolskému vikariátu, který prožívá těžkou situaci zkázy. Sledujeme Aleppo, město, které bylo zmučeno během války v Sýrii a nyní zažívá další mučednictví," připomněli biskupové a další představitelé církve.

Vyjádřili také vděčnost těm, kteří v tuto chvíli ve velmi obtížných podmínkách přinášejí pomoc při zimních teplotách. Církevní charity se angažují při zvládání mimořádné události ošetřováním zraněných, utěšováním těch, kteří ztratili své příbuzné, a hledáním přístřeší pro ty, kdo ho již nemají. Sbírku vyhlásila i Charita ČR: číslo účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol: 118. V oblasti působí i Diakonie, Adra, Lékaři bez hranic nebo Člověk v tísni.

Setkání představitelů katolické církve z celé Evropy se v Praze koná od neděle. Přijeli na kontinentální shromáždění Synody o synodalitě 2021 až 2024, kterou vyhlásil v roce 2021 papež František a která má přinést podněty k dalšímu organizování katolické církve či změnám v ní.

Synoda je označení pro různá shromáždění představitelů křesťanských církví, původně znamená společné putování. Synodální cesta či proces vyhlášené Františkem má obsahovat setkávání, naslouchání a rozlišování o společné budoucnosti věřících.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)