Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Branou do Vatikánu ve čtvrtek večer projel autem zřejmě psychicky nemocný muž

Ze světa / / ČTK / 20. května 2023 20:39
Branou do Vatikánu ve čtvrtek večer projel autem zřejmě psychicky nemocný muž

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Eduardo Garcia-Nieto

Vatikán - Pravděpodobně psychicky nemocný muž ve čtvrtek večer vjel autem na nádvoří Apoštolského paláce ve Vatikánu, okamžitě poté jej zatkla policie. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP s odvoláním na oznámení Vatikánu. Papež František má byt na opačné straně vatikánského komplexu.

Vatikánská ostraha vystřelila na přední kola auta, když se blížilo k bráně. Přesto se v něm asi čtyřicetiletému muži podařilo projet na nádvoří, kde byl okamžitě zatčen. Podle Vatikánu muž trpí "vážnou psychickou poruchou".

Incident se stal krátce po osmé večer. Podle AP papež v té době obvykle večeří. Vatikán uvedl, že vzápětí se rozezněl alarm a zavřela se brána v místě, kde papež bydlí.

V Apoštolském paláci, na jehož nádvoří auto vjelo, je mimo jiné Vatikánská knihovna, kanceláře, Vatikánská muzea či papežské apartmá, v něm ale současný papež v roce 2013 po zahájení svého pontifikátu bydlet odmítl a místo toho žije ve skromném bytě v Domě svaté Marty.

Veřejnost má do Vatikánu přístup přes den, například do Svatopetrské baziliky či Vatikánských muzeí, mohou tam rovněž lidé s receptem do vatikánské lékárny. Do řady budov se smí jen s příslušným povolením.

Čtvrteční incident je neobvyklý, uvedla AP. Připomněla ale také případ z konce prosince 2009, kdy začátek půlnoční mše na Štědrý den narušila zřejmě psychicky nemocná žena. Ta překonala bezpečnostní zábrany a tehdejšího papeže Benedikta XVI., kráčejícího k oltáři, srazila k zemi. Papež při incidentu neutrpěl žádné zranění a mši v pořádku odslo

užil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)