Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Španělská katolická církev zveřejnila první zprávu o zneužívání nezletilých

Ze světa / kir / ČTK / 4. června 2023 9:05
Španělská katolická církev zveřejnila první zprávu o zneužívání nezletilých

Ilustrační foto: katedrála Sagrada Família v Barceloně
Autor: Daniel Bartoň

Madrid - Španělská katolická církev zveřejnila první zprávu o zneužívání nezletilých církevními činiteli ve Španělsku, v níž shromáždila svědectví devíti stovek obětí. Tři čtvrtiny případů se staly před rokem 1990, nejstarší je ze 40. let minulého století a asi 80 procent obětí byli chlapci. Informovala o tom ve čtvrtek Španělská biskupská konference (CEE). Podle údajů, které od roku 2018 shromažďuje deník El País, se obětí zneužívání církevními činiteli stalo ve Španělsku nejméně 1957 nezletilých.

"Hovoříme o 927 obětech, od nichž máme svědectví," řekl ve čtvrtek kněz José Gabriel Vera, který vede tiskové oddělení CEE. Podle něj tyto oběti obvinily ze zneužívání 728 členů katolické církve, z nichž většina byli kněží. Naživu jich ale je už jen třetina, uvedl Vera. Nejvíce z těchto případů se stalo v 70. letech minulého století.

Vera také řekl, že biskupská konference se přiznává ke způsobení újmy obětem a chce všem pomoci. Rovněž slíbil, že CEE dělá vše pro to, aby se takové případy už nikdy neopakovaly či byly včas odhaleny.

Španělská biskupská konference dlouho odmítala zřízení nezávislé komise pro vyšetřování případu zneužívání nezletilých v církvi, jako to už dříve udělaly například Francie či Portugalsko. Argumentovala mimo jiné tím, že při diecézích již existují církevní komise, které se tím zabývají.

Ještě v roce 2019 CEE odmítla tehdejší ministryni spravedlnosti Dolores Delgadové poskytnou informace k případům zneužívání v církvi. Až loni v březnu CEE zveřejnila první počty zneužívání, když přiznala 506 takových případů. Svědectví, o nichž informovala CEE tento týden, budou zahrnuta do vyšetřování komise vedené ombudsmanem Ángelem Gabilondem, jejíž ustavení schválil loni v březnu parlament.

Vládní komisi pro vyšetřování sexuálního zneužívání nezletilých církevními činiteli a zatajování těchto činů dalšími představiteli katolické církve zřídilo jako jedno z prvních v roce 1999 Irsko. Posléze vznikly podobné komise mimo jiné v Belgii, Německu, Austrálii či Francii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)