Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cyrilometodějská teologická fakulta v Olomouci má první absolventy on-line studia

Domácí zpravodajství / / ČTK / 24. července 2023 11:07
Cyrilometodějská teologická fakulta v Olomouci má první absolventy on-line studia

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Daniel Baránek / Creative Commons

Olomouc - Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci opustili první absolventi on-line studia, fakulta možnost vysokoškolského studia touto formou zavedla jako první v České republice v roce 2020. O distanční bakalářský studijní program teologie byl nečekaný zájem, uvedla garantka studia Gabriela Ivana Vlková. Projekt připravovali na fakultě dva roky a v době karantény kvůli pandemii koronaviru si autoři projektu vyzkoušeli zátěžový test naplno.

Původně měla vzniknout videa s nahrávkami starších profesorů působících na fakultě, aby jejich vědomosti, zkušenosti a také pedagogický um byly zaznamenány i pro budoucí studenty. Nápad tehdejšího děkana Petera Tavela se protnul s filmařskými dovednostmi a rozhledem Veroniky Müllerové a začal vznikat ucelený program.

„Je pravda, že zpočátku pro natáčení nenacházeli příliš pochopení mezi námi vyučujícími, kteří jsme měli spoustu jiné práce. Když ale později epidemie covidu-19 znemožnila prezenční výuku, měli jsme již natočeno relativně dost materiálu, který se obsahově kryl s některými teologickými předměty a který byl ve vysoké kvalitě, zejména zvukové, která je pro on-line výuku klíčová,“ uvedla Vlková na stránkách univerzity.

Online studium teologie přibylo do studijní nabídky v polovině září 2020. Během měsíce dorazilo na fakultu téměř 400 přihlášek, zájemce z organizačních důvodů nečekaly žádné přijímací zkoušky. „Uchazečům jsme v propozicích slibovali individuální přístup, takže jsme museli vymyslet, jak všechno zvládnout. Studenty jsme rozdělili do 16 paralelních skupin a po večerech jsme ze začátku mívali i čtyři hodiny webinářů,“ uvedla garantka s tím, že pružně reagovalo i vedení fakulty, přibyli dva noví lidé starající se o technické zabezpečení výuky.

V internetovém prostředí fakulta zájemcům zpřístupnila k plnohodnotnému studiu videopřednášky, konzultace či studijní texty. Studenti mohli v případě zájmu na některé zajímavé semináře zavítat i osobně. Řada studentů však podle garantky podcenila náročnost v podobě přípravy na webináře nebo absolvování testů. „Ve druhém semestru jsme tak už měli jen deset paralelních skupin a později šest. Pro další ročníky jsme již měli vyhlášené upravené podmínky přijímacího řízení a také maximální počet přijímaných. Počet zájemců o studium je stále vysoký, dokonce roste,“ doplnila.

Distanční program nestudují jen lidé, kteří mají vztah ke katolickému pojetí teologie vyučovanému na CMTF, studenti jsou členy či sympatizanty různých církví a zájmových skupin. Studenti se připojují nejen z domova, ale i z různých pobytů a cest, například z Aljašky, Německa, Rakouska či Islandu. V hybridní podobě se uskutečnily letos v červnu i první státní závěrečné zkoušky. První promoce, tentokrát jen prezenčně, se chystá na podzim.

K navazujícímu magisterskému studiu se absolventi bakalářské distanční teologie budou moci přihlásit až v příštím roce. Program se v současnosti připravuje, již je schválený Vědeckou radou CMTF UP a na podzim bude akreditační spis předložen Radě pro vnitřní hodnocení UP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)