Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na vigilii s papežem se v Lisabonu sešlo přes milion lidí, další čekali na Františka ve Fátimě

Ze světa / kir / ČTK / 6. srpna 2023 1:01
Na vigilii s papežem se v Lisabonu sešlo přes milion lidí, další čekali na Františka ve Fátimě

Ilustrační foto: pohled na Lisabon
Autor: www.Wikipedia.org / Creative Commons

Lisabon, Fátima - Odhadem 1,5 milionu lidí se v sobotu shromáždilo v portugalské metropoli Lisabonu na večerní bohoslužbu s papežem Františkem. Někteří z účastníků čekali na papeže na místě více než osm hodin v žáru slunce a při teplotě dosahující 38 stupňů Celsia, informovala agentura Reuters.

V parku na nábřeží, kde se setkání konalo, není prakticky žádný stín, a tak se mnozí poutníci před sluncem schovávali alespoň pod deštníky či pod plachtami, které si přinesli s sebou. Účastníci byli také prostřednictvím mobilní aplikace nabádáni, aby pili vodu a chránili se opalovacím krémem. Kolem davu projížděl traktor s cisternou, z níž byla na shromážděné rozprašována voda.

Mnozí ale uvedli, že na místě hodlají přenocovat, aby se mohli v neděli zůčastnit poslední liturgie s papežem před jeho odletem z Portugalska. Do této země František vydal u příležitosti Světových dní mládeže a dopoledne za účasti 200.000 věřících navštívil poutní místo ve vesnici Fátima. Součástí návštěvy byla také křížová cesta v metropoli, které se v pátek večer podle tiskových agentur zúčastnilo až 800.000 lidí. 

Stejně jako ve Fátimě i večer v Lisabonu papež přednesl ke shromážděným improvizovaný proslov místo předem připravené, podstatně delší řeči. Agentura AP podotkla, že šestaosmdesátiletý papež se od připravených poznámek odchyluje často. Podle Reuters nic nenaznačovalo, že by papež zkrátil své vystoupení kvůli zdravotním problémům.

Ve Fátimě se pomodlil s nemocnými a postiženými mladými lidmi nebo vězni a požehnal shromážděným věřícím. Poutníci zaplnili místo před místní svatyní dlouho před východem slunce. 

Římskokatolická církev tvrdí, že v roce 1917 se ve Fátimě zjevila Panna Maria třem dětem, kterým prý vyjevila tři tajemství. První dvě údajně oznamovala brzký konec války, vypuknutí druhé světové války, vzestup a pád komunismu v Rusku nebo obavy před ateismem. Obsah třetího zůstal dlouho utajen. Vatikán ho zveřejnil až v roce 2000 a popsal ho jako předpověď atentátu na Jana Pavla II. v 80. letech minulého století. Fátima se mezitím stala proslulým poutním místem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)