Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Tachově po bohoslužbě požehnali autům a řidičům, mají být ohleduplní a pokojní

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 2. října 2023 20:46
V Tachově po bohoslužbě požehnali autům a řidičům, mají být ohleduplní a pokojní

Ilustrační foto: Citroën 2CV - alias Kachna
Autor: Wikipedia.org

Tachov - V Tachově po pravidelné nedělní bohoslužbě požehnali automobilům a řidičům. Jáhen římskokatolické farnosti prosil o jejich zvláštní ochranu na cestách a silnicích. Žehnání před Svátkem andělů strážných se koná před kostelem Nanebevzetí Panny Marie pravidelně. Jedno auto tam bylo dnes fyzicky a další tři řidiči střední generace si nechali požehnat klíče a sebe, aby řídili ohleduplně a pokojně, řekl ČTK jáhen Robert Elva Frouz. Akce se koná v Tachově řadu let, podle místních věřících byla dnešní účast slabší než obvykle.

"Byl jsem u toho v Tachově poprvé, takže nemám srovnání. Je to prosba za ochranu a zároveň za to, aby řídili v laskavosti a ohleduplnosti, souvisí se svátkem andělů," řekl Frouz. Podle něj jde o jakousi zhmotnělou modlitbu. Služebník boží řekne žehnací modlitbu a k tomu vozidla nebo klíčky pokropí svěcenou vodou. "Nejde o magický úkon, který by sám sobě něco zaručoval. Ale prožíval jsem to, že opravdu jako když ty lidi a jejich automobily svěřujeme do té nejlepší ochrany," dodal. Při žehnání přečetl jáhen krátký úryvek z evangelií a doplnil je žehnací modlitbou, v níž se zmínil pokoj, bezpečí a ohleduplnost.

Frouz připustil, že dnes se žehná řadě věcí, ale dodal, že sám je v tom ostražitý. "Mám dojem, že to někdy lidé vnímají trochu magicky, tedy že se stane nějaké kouzlo. Ale když se zůstane u té podstaty, tedy, že se modlí za požehnání a ochranu, tak rád požehnám nejen autům, ale velmi rád i domům, bytům, lidem, když to ti lidé neberou magicky," uvedl.

Jako zajímavý požadavek zmínil čtvrteční (na svatého Václava) žehnání dosud opuštěné evangelické fary ve Zhořci na Tachovsku, která se teď díky velkému přispění evangelické farářky Juliany Hamariové z nedalekého Černošína znovu vrací do života. "A to bylo takové neobvyklé, protože žehnání je spíše katolický zvyk, ale tohle bylo ekumenické - je to evangelická fara a zároveň tam byli také lidé, kteří se ke křesťanství nehlásí. Takže to byla i možnost propojit různé světy," řekl Frouz. Podle něj je právě úkolem jáhnů mimo jiné hledat přesahy a propojení i se světy, které nejsou uvnitř církve, ale "ti lidé jsou hledající nebo toužící po nějaké hloubce".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)