Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papeže znepokojuje blokáda Pásma Gazy, Izrael má však právo se bránit

Ze světa / / ČTK / 11. října 2023 14:03
Papeže znepokojuje blokáda Pásma Gazy, Izrael má však právo se bránit

Papež při modlitbě křížové cesty
Autor: Flickr.com

Vatikán - Papeže Františka velmi znepokojuje úplná blokáda, kterou v posledních dnech zažívá Pásmo Gazy. Napadený, tedy Izrael, má však právo se bránit, uvedl papež při dopolední audienci 11. října na Svatopetrském náměstí. Papež také vyzval věřící, aby se modlili za "drahou a mučednickou Ukrajinu".

"Napadený má právo na obranu, ale jsem velmi znepokojen ohledně úplného obležení, ve kterém žijí Palestinci v Gaze, kde rovněž bylo mnoho nevinných obětí," řekl papež, který vyzval k propuštění rukojmí.

"Terorismus a extremismy nepomáhají k dosažení míru mezi Izraelci a Palestinci," řekl papež, podle kterého jsou jen zdrojem násilí, nenávisti a pomsty. Blízký východ podle papeže potřebuje mír založený na spravedlnosti a vzájemném dialogu.

Hlava katolické církve se o situaci v Izraeli a palestinských území aktivně zajímá a v úterý hovořila dvakrát po telefonu s vedoucím katolické farnosti v Pásmu Gazy, páterem Gabrielem Romanellim, který se však v uplynulých hodinách nacházel v Betlémě. Podle úterního vyjádření kněze zatím izraelské údery ze vzduchy nezpůsobily v křesťanské komunitě žádné oběti. Situace v Pásmu Gazy je podle něj velmi vážná a katolická farnost přijala uprchlíky z dalších částí Pásma Gazy.

Izrael v uplynulých dnech kritizoval společné prohlášení zástupců křesťanských církví v Jeruzalémě ohledně sobotního útoku hnutí Hamás a následovné izraelské vojenské odezvy. Mezi signatáři byl i zástupce katolíků kardinál Pierbattista Pizzaballa. "Svatá Země, posvátné místo pro miliony věřících všude ve světě, je v současnosti ponořena do násilí a utrpení kvůli zdlouhavému konfliktu a odsouzeníhodnému nedostatku spravedlnosti a dodržování lidských práv," uvedli zástupci církví. Podle izraelské diplomacie se text vyznačuje "nemorální jazykovou dvojakostí" a není z něj možné pochopit, "kdo byl agresorem a kdo obětí".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)