Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Město Betlém kvůli válce v Pásmu Gazy zrušilo vánoční slavnosti

Ze světa / / ČTK / 11. prosince 2023 21:16
Město Betlém kvůli válce v Pásmu Gazy zrušilo vánoční slavnosti

Bazilika Narození Páně v Betlémě
Autor: Wikipedia.org / Ian and Wendy Sewell / Creative Commons

Betlém - Palestinské město Betlém, které leží na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, letos nepostavilo vánoční strom na náměstí, neotevřelo vánoční trhy ani neozdobilo ulice světelnými vánočními dekoracemi. To vše bylo zrušeno kvůli solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kteří už dva měsíce čelí izraelskému bombardování a blokádě, jež je odvetou za útok hnutí Hamás na Izrael z počátku října. Informovala o tom dnes agentura EFE.

"Nemůžeme slavit, když naši bratři a sestry ve Svaté zemi trpí hladem a umírají kvůli válce," řekl agentuře EFE katolický farář Ramí Asakríja, který do Betléma přijel před více než 20 lety z Jordánska a který působí v kostele svaté Kateřiny poblíž baziliky Narození Páně. Právě kvůli ní do tohoto města během vánočních svátků každoročně jezdí tisíce lidí z celého světa.

Město Betlém žije z cestovního ruchu a ještě se nevzpamatovalo z omezení z dob pandemie covidu-19. Podle EFE je na příjmech z turistiky přímo či nepřímo závislých na 90 procent z jeho 30.000 obyvatel. Loni během Vánoc přijelo do Betléma na 120.000 poutníků, rekord je podle EFE z roku 2019, kdy to bylo 150.000. Za celý rok toto město navštíví na dva miliony turistů či poutníků.

Také tradiční průvod 24. prosince, obvykle provázený zvuky píšťal, bubnů a dud, se letos změní jen v tichou vzpomínku a modlitbu za mrtvé. Farář Asakríja doufá, že Izrael otevře alespoň 24. a 25. prosince kontrolní stanoviště a pustí do města křesťany z Jeruzaléma, Jaffy či Ramalláhu. Po vypuknutí války 7. října Izrael kvůli bezpečnosti omezil přístup do některých měst na Západním břehu Jordánu, včetně Betléma.

Betlémská radnice se připojila k listopadové výzvě představitelů různých církví v Izraeli a Palestině, aby se o letošních Vánocích kvůli válce v Pásmu Gazy konaly jen nejnutnější církevní obřady bez velkých oslav.

"Máme smutek. Nemůžeme slavit, když palestinský lid každý den zažívá masakry. A to nejen v Gaze, ale také na Západním břehu Jordánu," připomněla palestinská exministryně cestovního ruchu Chulúd Dajbasová každodenní operace izraelské armády. "V Betlémě se už dlouho každý den dozvídáme o mladých lidech zraněných či zadržených Izraelem," dodala k zásahům, které jsou intenzivnější od loňského jara a které ještě zesílily po útoku Hamásu ze 7. října. Armáda akce zdůvodňuje zatýkáním radikálů, při raziích ale podle Palestinců umírají i nevinní lidé, včetně dětí.

Podle agentury EFE zemřelo letos na Západním břehu při střetech s izraelskou armádou přes 480 Palestinců, což je nejvíce za 20 let. Z toho 275 zemřelo od 7. října, od kdy také izraelská armáda na tomto území zatkla přes 2000 Palestinců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)