Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupství vystaví v Ostravě betlémy vytvořené z přírodnin i odpadů

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 14. prosince 2023 23:42
Biskupství vystaví v Ostravě betlémy vytvořené z přírodnin i odpadů

Betlém
Autor: Daniel Bartoň

Ostrava - Biskupství ostravsko-opavské v příštím týdnu vystaví v Ostravě netradiční kolekci betlémů. V soutěži je vyrobili studenti škol z celého Moravskoslezského kraje. Betlémy museli vytvořit z přírodnin nebo materiálů, které by jinak skončily v odpadu. Velikost betlému navíc byla limitována krabicí od bot. Novinářům to dnes sdělil mluvčí biskupství Ondřej Elbel.

Soutěž vyhlásilo hukvaldské ekocentrum Hubert u příležitosti 800 let od postavení prvního betlému. "Přihlásilo se 40 tříd z 28 škol a každá z nich zvolila zcela originální zpracování. V betlémech jsou použity například šišky, staré látky, bambus, noviny i dřevo nebo obaly od vajíček," uvedla manažerka ekocentra Michaela Kvašňovský Holubová.

Školy, které se soutěže účastní, mohou pro svou třídu vyhrát libovolný program v hukvaldském ekocentru. Hukvaldský biskupský environmentální resort se věnuje inovativnímu vzdělávání v přírodních vědách. Součástí nabízených vzdělávacích programů je například venkovní bádání, zkoumání v laboratoři i kreativní tvoření.

"Naše třída je převážně chlapecká. Většina hochů jsou fotbalisti s odhodláním vyhrát každou soutěž, a přestože obvykle není naší silnou stránkou tvoření a vyrábění, naše soutěživost nám dodala veškerou trpělivost potřebnou k vytvoření betlému,“ uvedla učitelka Marie Pastrňáková ze Základní školy Václavovice, která se do soutěže přihlásila.

Dodala, že základ figurek pro jejich betlém tvoří roličky toaletního papíru. Žáci využili staré silonky a duté vlákno k vycpání hlaviček postav i k vyhotovení ovečky. Ježíšek je vyrobený z jednorázové plastové štamprle. Postavičky jsou oblečené do starých odstřižků látek a mají přilepené vlasy ze staré vlny nebo zbytků kožešin. "Využili jsme i dva roky starou papírovou sopku, která původně sloužila k chemickým pokusům a už dlouho se válela na skříni, kde čekala na další využití," popsala přípravu betlému Pastrňáková.

Mluvčí připomněl, že betlém patří neodmyslitelně k Vánocům a také jde o nejrozšířenější vánoční zvyk. Tradici založil v roce 1223 svatý František z Assisi v italské Umbrii. Přivedl se svými přáteli do jeskyně živého osla i vola, a proměnili ji v kapli. V tomto betlémě pak kněz sloužil první vánoční půlnoční mši.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)