Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Ostravě si připomněli dva roky od vypuknutí války na Ukrajině, vystavili fotky mrtvých

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 26. února 2024 0:18
V Ostravě si připomněli dva roky od vypuknutí války na Ukrajině, vystavili fotky mrtvých

Ilustrační foto: vlajka Ukrajiny
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ostrava - Dobrovolníci a rodiny uprchlíků si dnes v ostravské části Stará Bělá připomněli dva roky od vypuknutí ruské agrese na Ukrajině. Ráno se sešli na bohoslužbě za padlé vojáky, zemřelé civilisty a všechny raněné. Starobělský kostel při té příležitosti dobrovolníci vyzdobili fotografiemi lidí, o které rodiny přišly. Po liturgii setkání pokračovalo vydáváním potravinové pomoci. ČTK to řekl organizátor pomoci Vojtěch Vlček.

Ostravský historik Vlček se jako dobrovolník organizování potravinové pomoci věnuje od vypuknutí války. S ukrajinskými rodinami se před budovou fary ve Staré Bělé setkávají každý měsíc. Vždy mají připraveny stovky krabic naplněných například mlékem, vajíčky, pohankou a dalšími potravinami.

"Naposledy jsme se setkali v lednu. To jsme vydali potravinou pomoc a drogerii 416 ukrajinským rodinám pro 1126 osob. Jednalo se přibližně o 1300 mlék, 4000 vajec, 900 balíčků sýra a mnoho dalších potravin v hodnotě okolo 200.000 korun," řekl sedmačtyřicetiletý Vlček, který za svou pomoc před časem dostal ocenění ostravské radnice. Dodal, že dnes byl rozsah pomoci podobný. "Připraveno máme okolo 500 balíčků," řekl.

Dnešní setkání začalo bohoslužbou za padlé, zemřelé a raněné. V kostele byly vyvěšeny fotografie zemřelých a často mladých vojáků. Jde o příbuzné a přátele rodin, které z Ukrajiny přijíždějí. "Fotografií máme vystaveno asi třicet," řekl Vlček.

Po bohoslužbě Vlček a desítky dobrovolníků vydali zájemcům potraviny. "Veškerou činnost děláme po celou dobu jako dobrovolnicí, potraviny získáváme ze sbírek z farností, našich podporovatelů od Diakonie či nakupujeme z finančních darů dárců," řekl.

Dva roky války na Ukrajině si vyžádaly desetitisíce až statisíce mrtvých a miliony uprchlíků. Ani jedna ze stran konfliktu neuvádí počet padlých vojáků. Podle posledních údajů evropského statistického úřadu Eurostat v EU žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370.000 lidí. Materiální či vojenskou pomoc poskytly Ukrajině skoro všechny země Evropské unie a Spojené státy, ale i Austrálie nebo Kanada.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)