Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Je svátek Zjevení Páně (lidově Tří králů), některými městy projdou tříkrálové průvody

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 6. ledna 2024 22:30
Je svátek Zjevení Páně (lidově Tří králů), některými městy projdou tříkrálové průvody

Klanění tří králů
Autor: Hieronymus Bosch

Praha, Brno, Ostrava - Na dnešek připadá svátek Zjevení Páně  - Epifanie (lidově svátek Tří králů - jak je dnešní den uveden i v občanském kalendáři). Některými městy projdou tříkrálové průvody, mnohé domácnosti i obce začnou odstraňovat vánoční stromky, výzdobu či osvětlení. Pravoslavným křesťanům, kteří se řídí starším, juliánským kalendářem, Vánoce teprve začínají.

Jak uvádí ekumenický lekcionář, svátek vznikl ve 2. stol. v Egyptě a zřejmě neměl vůbec žádnou historickou tématiku a byl oslavou zjevení Kristova božství v kterékoli situaci jeho pozemského života. V 2. pol. 2. stol. dosvědčuje Klement Alexandrijský, že je 6. leden slaven jako památka narození Krista. Později (koncem 4. stol.), kdy pod vlivem Říma se tento den přesouvá na 25. prosinec, dostává 6. leden vlastní historickou tématiku – Ježíšův křest v Jordáně.

Za Západě je Epifanie propojena s tématem mágů, jejichž počet vyplynul z počtu darů, které přinášeli (Mt 2,11). Na Východě se tématika mágů objevuje 25.12. Jsou rovněž tři, ale nepředstavují zástupce tří národů, jako na Západě, ale zástupce tří generací: jinocha, dospělého muže a starce.

Příběh Tří králů odkazuje na biblický příběh o mudrcích, kteří se po pastýřích přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíši a donesli mu zlato, kadidlo a myrhu. Královské koruny i jména Kašpar, Melichar a Baltazar jim přidala až o mnoho set let později umělecká tradice a lidová zbožnost.

Tři svatí králové především ve středoevropském prostoru začali silně vystupovat do popředí až po přenesení jejich údajných relikvií z Milána do Kolína nad Rýnem v roce 1164. Od té doby se svátek Tří králů stal synonymem pro Epifanii a v lidové zbožnosti začal být tento den chápán (liturgicky nesprávně) jako svátek svatých namísto svátku Páně.

Východní církve si podržela původní význam svátku důrazem na skutečnost, že Ježíš byl rozpoznán jako Mesiáš a druhá osoba Nejsvětější Trojice při svém křtu v řece Jordánu.

Šestý leden je spojen také s koledováním a žehnáním domů, kdy se na dveře píše svěcenou křídou nápis K+M+B. Nejde však o počáteční písmena jmen králů, ale o zkratku latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu - Christus mansionem benedicat. Tříkrálový svátek je příležitostí také pro pomoc potřebným. Už po Novém roce začali koledníci vybírat peníze pro tradiční Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Charita ČR, potrvá do poloviny ledna. Po třech králích začíná masopust - až do předvelikonočního půstu doba zábav, zabijaček či plesů.

Zatímco západním křesťanům vánoční období končí, pravoslavným křesťanům Vánoce začínají. V Česku se podle posledního sčítání lidu z roku 2021 přihlásilo k pravoslavné církvi přes 40.000 lidí. Pravoslavnou víru vyznávají i mnozí Ukrajinci, kteří předloni uprchli do Česka před ruskou agresí. Někteří ukrajinští věřící se rozhodli slavit Vánoce na konci prosince, aby se tím vymezili vůči ruské pravoslavné církvi, která válku na Ukrajině podporuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)