Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KTF opět nezvládla volbu akademiků do senátu Univerzity Karlovy, musí ji opakovat potřetí

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 31. ledna 2024 22:32
KTF opět nezvládla volbu akademiků do senátu Univerzity Karlovy, musí ji opakovat potřetí

Budova fakulty v pražských Dejvicích
Autor: Wikipedia.org

Praha - Na Katolické teologické fakultě (KTF) se budou muset již potřetí opakovat volby do kurie akademických pracovníků  „velkého“ senátu Univerzity Karlovy (UK). Hlavní volební komise UK totiž v pondělí zaslala rozhodnutí, ve kterém poslední volbu prohlásila za neplatnou a nařídila její opakování v plném rozsahu.

Komisi vadilo, že v první den volby, které se konaly na KTF 9. až 11. ledna, byl ve volební místnosti na začátku po dobu necelých 20 minut přítomen pouze předseda volební komise, historik umění Milan Pech. Došlo tak k porušení volebního řádu UK, který „stanoví minimální počet členů DVK [Dílčí volební komise] přítomných po celou dobu hlasování a byla důvěra v průběh voleb natolik narušena, že skutečně vyvstala důvodná pochybnost o výsledku voleb, pořadí kandidátů a o tom, kdo byl a nebyl zvolen,“ stojí v usnesení hlavní volební komise. Komise zároveň vysvětluje, že: „Přítomnost alespoň dvou osob z řad DVK je stanovena za účelem kontroly řádného průběhu voleb, tedy aby nedocházelo k manipulaci s volebními seznamy, volebními lístky či s volební urnou.“ Hlavní volební komise UK považuje takový požadavek za nezpochybnitelný a trvá na jeho dodržení za všech okolností, proto se budou volby muset opakovat znovu.

Usnesení zmiňuje i druhou stížnost na volby, která se týkala úplnosti a správnosti voličských seznamů, tu ale komise zamítla jako bezpředmětnou.

Ani omezení elektronické volby nepomohlo

Jedná se již o druhou volbu v řadě, která se musí opakovat, ta první se konala 27.–28. listopadu 2023. Volba byla tehdy zneplatněna kvůli nedostatečné transparentnosti procesu, při kterém fakultní volební komise nemohla kontrolovat průběh a dohlížet na regulérnost volby. Akademický senát KTF tehdy rozhodl, že při opakovaném termínu nebude možné hlasovat online, ale pouze prezenčně „klasickou listinnou formou“. Hlavní volební komise UK přitom ve svém stanovisku uvedla, že „i opakované volby je možno konat elektronicky, avšak dokument o technických podrobnostech organizace, průběhu a zabezpečení takových voleb musí být předložen hlavní volební komisi k vydání souhlasného stanoviska“.

Jeden z kandidátů do akademického senátu UK, Jakub Kříž, který je vyučujícím na Katedře filosofie a práva KTF, například 3. ledna na svém Facebooku pouze prezenční volbu obhajoval a dával ji do kontrastu s elektronickou volbou: „V situaci právní nejistoty ohledně toho, co platí, a se zkušeností se zpackanou elektronickou volbou, je rozhodnutí pro listinnou volbu teď nejrychlejší a nejsnadnější cesta.“ Nyní se ale musí opakovat i volba, která se uskutečnila pouze v prezenční formě.

Kříž nakonec z volby odstoupil a podpořil profesora Jana Royta a filosofku Kateřinu Šolcovou, kteří by oba, byli podle zneplatněných výsledků zvoleni. Podle Deníku N je Jakub Kříž jedním z kandidátů na budoucího děkana KTF.

Naopak ostře kritizovala situaci po vyhlášení výsledků voleb 11. ledna historička a jedna z kandidátek Michaela Falátková, vadilo jí například, že omezení volby pouze na prezenční formu snížilo významně volební účast: „Volby do AS UK nedopadly v můj prospěch, ačkoliv jsem ty první, přístupné všem 46 voličům, vyhrála, druhé, které byly kvůli nekompetenci vedení fakulty papírové, nikoliv. Personální politika pana děkana Novotného a jeho proděkana Jinka způsobila, že řada akademiků, které přeřadili schválně na lektory, nemůže volit. Naopak byli nabráni loni zaměstnanci, nejrůznější známí této dvojice, názorově a ideově souznící, kteří volit nyní mohou. Počet možných kandidátů do akademické kurie díky plánované dlouhodobé manipulaci vedení fakulty klesl přibližně o 1/3! Takto vypadá ovládnutí akademické instituce v přímém přenosu. Podvody, lži a střety zájmů. Porušování norem, etického kodexu i zákonů.“

V jaké podobě se nyní opakovaná volba uskuteční bude opět rozhodovat akademický senát KTF.

Velký senát Univerzity Karlovy volí rektora

Akademický senát Univerzity Karlovy, jako nejvyšší legislativní orgán univerzity, volí kandidáta na rektora, schvaluje návrhy na jmenování a odvolání členů vědecké rady předkládané rektorem, projednává rektorovy návrhy na jmenování a odvolání prorektorů a kvestora, schvaluje rozpočet, dlouhodobý záměr, výroční zprávy a provádí organizační změny v rámci univerzity, včetně zřizování, slučování nebo zrušení fakult a dalších částí. Kontroluje hospodaření univerzity a má pravomoc podat návrh na odvolání rektora.

Každá fakulta má v senátu svého zástupce, což zajišťuje možnost podílení se všech fakult na diskusi a ovlivňování rozhodnutí, která se týkají celé univerzity. Senát tvoří 70 zástupců, 34 studentů (2 z každé fakulty), 34 pedagogů (2 z každé fakulty) a 2 zástupce z ostatních pracovišť univerzity, volení na tříleté funkční období.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)