Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Petice žádá vznik komise pro zmapování sexuálního násilí v církvi a odstoupení Graubnera

Domácí zpravodajství / / ČTK; red / 13. února 2024 0:27
Petice žádá vznik komise pro zmapování sexuálního násilí v církvi a odstoupení Graubnera

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Ke zřízení nezávislé komise, která by zmapovala případy sexuálního násilí v katolické církvi, vyzvalo několik obětí zneužívání kněžími v Česku. V petici zaslané dne 11. února ČTK rovněž požadují odstoupení pražského arcibiskupa Jana Graubnera, který podle nich jako olomoucký arcibiskup věděl o knězi zneužívajícím děti, přesto proti němu nic neudělal. Graubner již dříve odmítl, že by provinění kněží zakrýval.

V Česku jsou řádově stovky až tisíce obětí zneužívání kněžími, píše se v petici adresované České biskupské konferenci a Komisi evropských biskupských konferencí. „V České republice církev okolo tématu mlčí a někteří její představitelé nepravdivě tvrdí, že je u nás jen minimum případů,“ uvádějí autoři výzvy. 

Petice žádá církev, aby umožnila nezávislé instituci odkrýt archivy biskupství, řádových a mnišských společenství pro korektní zmapování případů sexuálního zneužívání. Autoři také vyzývají k vyvození osobní odpovědnosti a rezignaci ty biskupy, kteří nezabránili sexuálním predátorům z řad kněží v jejich působení, ač o něm měli informace. Konkrétně petice jmenuje současného pražského arcibiskupa Graubnera, který v podle ní v době jeho působení v Olomouci věděl o zneužívání dětí jedním z kněží, přesto ho vysílal na další místa své diecéze.

„Na četných místech na světě odstoupili biskupové, kteří kryli pachatele sexuálního zneužívání na dětech a mladých lidech. U nás zatím osobní zodpovědnost nikdo z nich nevyvodil,“ vyčítají církvi autoři výzvy. Členy petičního výboru jsou mimo jiné Ladislav Koubek a Jiřina Kočí. Oba již dříve popsali serveru Seznam Zprávy svou osobní zkušenost se sexuálním zneužíváním ze strany kněží.

Vedoucí tiskového střediska České biskupské konference Monika Klimentová ČTK sdělila, že katolická církev, diecéze i řeholní řády, se problematikou ochrany nezletilých a zranitelných velmi pečlivě zabývají. „Každý případ je pro nás velmi bolestný a neexistuje žádná tolerance. Byla přijata opatření v souladu se závaznými dokumenty, které k této oblasti byly vydány Svatým stolcem,“ uvedla. Postupy nahlašování a řešení těchto činů jsou podle ní zcela transparentní a mají absolutní prioritu. „Náš způsob řešení celé této problematiky byl také konzultován se Svatým stolcem, který naše postupy schválil. Momentálně není důvod pro zřízení komise, která by tyto případy mapovala,“ doplnila.

Obětem je církev připravená poskytnout pomoc a péči, uvedla dále mluvčí. Na celorepublikové úrovni zřídila kontaktní místo, které disponuje sítí odborníků a poskytuje bezplatnou poradenskou, psychologickou, sociální a další pomoc. Podobná centra také fungují v mnoha českých a moravských diecézích, řekla Klimentová.

Graubner je pražským arcibiskupem od předloňského července. V úřadu olomouckého arcibiskupa se musel vyrovnat s opakovanou kritikou kvůli případu faráře Františka Merty, který v 90. letech zneužíval ministranty a později byl odsouzen k podmíněnému trestu. Arcibiskup vždy tvrdil, že žádná provinění kněží nezakrývá.

Trestní oznámení, které na něj kvůli Mertovu případu podal bývalý student bohosloví Václav Novák, policie odložila. „Údajné obvinění z toho, že kryl případy sexuálního zneužívání, prověřily již před lety Policie ČR i státní zastupitelství a jako bezpředmětné případ odložily. Nevidíme tedy důvod se tímto dále zabývat,“ uvedla Klimentová.

Názor, že systém prevence a pomoci obětem je dobře nastavený a plně funkční, nesdílí předseda spolku Někdo Ti uvěří Jiří Kylar. „Stále se potkáváme s kněžími, kteří nevědí, jak se zachovat v situacích, kdy se setkají s lidmi, kteří zažili zneužití,“ uvedl Kylar, jehož spolek sdružuje lidi s osobní zkušeností se zneužíváním v církevním a náboženském prostředí. Někteří kněží se podle Kylara obávají obrátit se na své představené. „Kromě toho neexistuje ani žádný systém pro práci s pachateli zneužití nebo s farnostmi, kde pachatel působil,“ dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)