Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé dali vale masopustu, začala postní doba. U Salvátora instalovali „válečnou" křížovou cestu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 15. února 2024 10:20
Lidé dali vale masopustu, začala postní doba. U Salvátora instalovali „válečnou

detail Křížové cesty z Krickerhau
Autor: archiv Norberta Schmidta

Praha, Brno, Ostrava - Včera na Popeleční středu skončil čas masopustu, křesťanům začíná čtyřicetidenní postní období, jehož smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Boží hod velikonoční se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, letos vychází na 31. března. Zejména v kostelích katolické církve se na Popeleční středu uděluje věřícím takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. Přijetí popelce je vyjádřením kajícnosti, symbolickým vyznáním viny a hříchu a vůle vnitřně se očistit.  Udělující říká slova "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš" nebo "Obraťte se a věřte evangeliu".

Do čtyřicetidenního půstu se nezapočítají čtyři neděle, které se nepovažují za postní dny. Jedinými dny přísného postu jsou v katolické církvi Popeleční středa a Velký pátek. Během nadcházejících příprav na největší křesťanské svátky připomínající ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista by se křesťané měli dočasně vzdát věcí nebo činností, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Mohou omezit nejen jídlo, ale třeba kouření, alkohol, kávu, sladkosti, zábavu, televizi, sledování internetu a sociálních sítí nebo jiné věci, jež nejsou pro život nezbytně nutné.

Lidé dali vale masopustu, začala postní doba. U Salvátora instalovali „válečnou

Křížová cesta z Krickerhau
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Nejen věřící se mohou také připojit ke starobylé tradici - postní almužně. Ušetřené peníze za odřeknuté požitky mohou věnovat do papírových postních kasiček, které lze vyzvednout ve farnostech. Získaný obnos rozdělí farnosti ve spolupráci s místními charitami lidem v těžké životní situaci - chudým, nemocným a handicapovaným, lidem bez domova nebo rodinám s dětmi v nouzi.

Na Popeleční středu se žehná při bohoslužbě popel, symbol smrti a nicotnosti bytí, připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při Květné neděli. Popelec se uděluje v tento den od konce 11.století. Bohoslužby s udílením popelce se ve středu konají po celém Česku. Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě ji večer předsedal arcibiskup Jan Graubner.

Také kostel Nejsvětějšího Salvátora pražské akademické farnosti byl zcela zaplněn a mnoho lidí muselo i stát. Liturgii předsedal Marek Orko Vácha místo Tomáše Halíka, který je v zahraničí. Zde mají již mnoho let tradicí tzv. Popelce umělců. Při liturgii zazněly doprovodné zpěvy v podání operní pěvkyně Národního divadla a byla oficiálně zahájena nová umělecká intervence. Ta se každý rok na začátku postní doby obměňuje. Letos mají v kostele zapůjčenou křížovou cestu ze slovenské Handlové, namalovanou na plechových tabulích. Jak připomněl kurátor výstavy Norbert Schmidt, je s instalací spojen pohnutý osud karpatských Němců, kteří ve městě do konce války tvořili většinu obyvatel a po jejím konci byli vysídleni. Německy nazývali své město Krickerhau. Proto je oficiální název instalace Křížová cesta z Krickerhau. Prostřílené plechy křížové cesty také připomínají, že i dnes je válka na řadě míst světa, zejména na Ukrajině, připomněl Schmidt. K proděravění obrazů došlo při výbuchu letecké pumy v lodi kostela v březnu 1945. 

Uměleckou instalaci letos představili i v Olomouci, kde v kostele Panny Marie Sněžné vystavují skleněné plastiky pod názvem Andělé naděje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)