Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přehlídka Paschalia Olomucensia připomene oběti komunismu, nabídne i čtení Bible

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 23. března 2024 14:45
Přehlídka Paschalia Olomucensia připomene oběti komunismu, nabídne i čtení Bible

Kostel sv. Michala Olomouc
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Olomouc - Výstavu v křížové chodbě kostela sv. Michala o obětech komunismu, připomenutí příběhu Čechoslováka Štefana Mazáka nebo 205. výročí jmenování Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem přinese letošní ročník přehlídky Paschalia Olomucensia. Festival již 12 let připomíná Olomoučanům nejdůležitější křesťanské svátky různými kulturními akcemi. Součástí přehlídky bude i letos čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, uskuteční se v pondělí v 17.00 v kapli svatého Jeronýma na olomoucké radnici, uvedli pořadatelé na stránkách akce.

Významné jubileum od jmenování arcibiskupa Rudolfa Jana, který tuto funkci zastával v letech 1819 až 1831, si bude moci veřejnost připomenout již tuto neděli v katedrále sv. Václava v Olomouci. Akce se zároveň uskuteční u hrobky kláštera kapucínů ve Vídni, uvedli pořadatelé.

Přehlídka letos nabízí také dvě výstavy, první z nich v prostorách Envelopy Office Center nabízí zapomenutý příběh Čechoslováka Štefana Mazáka, který před životem v komunistickém Československu zvolil život ve svobodné zemi, v USA. „Štefan Mazák prošel tvrdým vojenským výcvikem, který spolu se svým morálním postojem uplatnil nejen během tajné operace v Kongu, kdy při evakuaci zraněných misionářů z odlehlé vesnice zachránil celou svou jednotku. Po vypuknutí konfliktu ve Vietnamu bojoval jako příslušník amerických speciálních sil po boku jihovietnamských jednotek proti vojákům komunistického severního Vietnamu, kde zahynul,“ uvedli organizátoři přehlídky.

V dubnu si zájemci budou moci prostřednictvím výstavy v křížové chodbě kostela sv. Michala  připomenout oběti komunismu. Výstava odkáže na 75. výročí vydání pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky, který byl zřejmě jedním z posledních kroků k zahájení velkého pronásledování katolické církve komunisty.

Tradiční součástí přehlídky bude také čtyřiadvacetihodinové čtení Bible. „Jedná se o projekt, který má svůj počátek v Římě, a kterým se inspirovali i organizátoři projektu Paschalia Olomucensia před 12 lety,“ uvedl pořadatel akce Josef Kořenek. Samotnému čtení bude v prostorách olomoucké radnice předcházet zahájení výstavy společenství Vstaň a choď, které sdružuje a duchovně doprovází lidi s tělesným handicapem. Do čtení textů se může stejně jako v předchozích letech zapojit každý zájemce, který se přihlásí na webových stránkách akce, dodali pořadatelé.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)