Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Žďárská Zelená hora má opravený ambit, nad hlavní bránu se po 200 letech vrátily sochy andělů

Kraje: Vysočina / / ČTK / 28. března 2024 22:50
Žďárská Zelená hora má opravený ambit, nad hlavní bránu se po 200 letech vrátily sochy andělů

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Žďár nad Sázavou - Na žďárské Zelené hoře končí dvouleté opravy ambitu, který obkružuje tamní kostel svatého Jana Nepomuckého. Týkaly se omítek i výzdoby. Nad hlavní bránu se teď po víc než dvou stoletích vrátily dvě sochy andělů – štítonošů, původní byly kdysi zničeny, řekl dnes ČTK kastelán Ondřej Vobejda. Poutní areál od architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla patří mezi památky UNESCO.

Nově osazené plastiky z pískovce váží skoro 300 kilogramů. „Originály byly zničeny při požáru střechy kostela a ambitu v roce 1784, avšak restaurátorům se z dochovaných fragmentů podařilo vymodelovat jejich původní podobu,“ uvedl kastelán. Nad hlavní bránou je socha Víry symbolizující hlavní ctnost patrona kostela. Po doplnění plastik v minulém týdnu jsou teď kolem ní opět čtyři andělé.

Opravy ambitu začaly předloni na jaře. Podle kastelána by všechno mělo být hotové do svatojánské pouti v květnu. Jediná malovaná kaple v ambitu, jíž se říká německá, by měla být vysvěcena 16. května. „Měla být určená pro poutníky, kteří sem přicházeli z německy mluvících oblastí, hlavně okolo Jihlavy,“ řekl. Osazená také ještě bude křížová cesta od akademického malíře Jiřího Štourače.

U hlavní brány byly zachované nejstarší zbytky omítek a původních červených pigmentů. To má podle kastelána dokumentovat nejstarší historii kostela a dokládat, že červená barva tam s největší pravděpodobností byla. Ambit bude dál volně přístupný. Chodba, která jím prochází, měří 330 metrů.

Prohlídky památky nebyly přerušené ani při opravách. Lidé tam mohou přijít také o Velikonocích, komentované prohlídky kostela budou od čtvrtka do pondělí. Podrobné údaje jsou na webu.

O Zelenou horu se posledních deset let stará římskokatolická farnost. Při zahájení oprav ambitu její zástupci uvedli, že to je projekt s rozpočtem okolo 118 milionů korun, který je dotovaný i z evropských fondů. Předtím se farnost postarala o obnovu kostela. Mezi kostelem a ambitem, kde byl dřív hřbitov, je teď travnatá plocha s chodníky.

Kostel byl vysvěcený 27. září 1722. Rozkvět poutního místa přerušil požár v roce 1784. Tehdejší správa povolila opravy pod podmínkou, že kostel bude sloužit jako pohřební. Hřbitov u něj byl zrušený v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO.

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 98)