Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev v Portugalsku se chystá odškodnit oběti sexuálního násilí

Ze světa / / ČTK / 13. dubna 2024 15:57
Katolická církev v Portugalsku se chystá odškodnit oběti sexuálního násilí

Ilustrační foto: pohled na Lisabon
Autor: www.Wikipedia.org / Creative Commons

Lisabon - Katolická církev v Portugalsku se chystá odškodnit oběti sexuálního násilí, které bylo spácháno v jejím prostředí. Portugalští biskupové schválili vznik speciálního fondu, ze kterého se bude odškodnění vyplácet, informovaly zahraniční agentury. Částku stanoví speciální komise. Podle loňské zprávy nezávislé komise bylo v Portugalsku v prostředí katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužito nejméně 4800 nezletilých.

Podle zvláštního orgánu, který vytvořili portugalští biskupové pro případy sexuálního násilí v církvi, o finanční kompenzaci projevilo zatím zájem 20 lidí. Žádost budou moci oficiálně podat v druhé polovině letošního roku. Šéfka orgánu Rute Agulhasová na začátku tohoto týdne řekla serveru Público, že většina obětí, se kterými mluvila, žádá peníze na psychologickou podporu.

Do speciálního fondu budou přispívat všechny portugalské diecéze. Na parametrech, podle kterých komise vyměří výši odškodnění, se ještě pracuje, řekl předseda portugalské biskupské konference José Ornelas.

Zvolený postup se nelíbí Antóniovi Grossovi, který je jedním ze zakladatelů organizace Coraçao Silenciado, která sdružuje oběti sexuálního násilí v církevním prostředí. „Nevím, jaké měřítko určí pro hodnocení utrpení lidí,“ řekl agentuře Reuters Grosso. Podle něj by církev měla vyplatit odškodnění plošně.

Dnešní rozhodnutí portugalských biskupů znamená změnu v jejich dosavadním postoji, píše agentura APOD. Dříve představitelé katolické církve v této jihoevropské zemi tvrdili, že odškodnění vyplatí jen v případech nařízených soudem. Ornelas dnes ale řekl, že odškodnění bude možné vyplatit i v případech, které jsou promlčené, nebo v případě, že je církevní hodnostář podezřelý ze sexuálního násilí už po smrti.

Katolická církev v Portugalsku si nechala nezávislou komisí vypracovat zprávu o sexuálním násilí v svých strukturách. Podle výsledků vyšetřování zveřejněných loni v únoru bylo od roku 1950 sexuálně napadeno v církevním prostředí přes 4800 nezletilých. Komise vedená psychiatrem Pedrem Strechtem ale zdůraznila, že je skutečný počet obětí pravděpodobně vyšší. Podle zprávy se tří čtvrtin případů sexuálního násilí dopustili kněží. Případy se odehrávaly na farách, ve školách či ve sportovních zařízeních.

 

 

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 112)