Příprava kampaně Katolické církve před sčítáním lidu vzbuzuje v ostatních církvích zajímavé reakce. Daniel Herman, tiskový mluvčí ČBK, který se na přípravě kampaně podílí, proto nabídl církvím v Ekumenické radě církví spolupráci.

"V současnosti je to s kampaní před sčítáním lidu tak, že Daniel Herman,  nám kolegům v Komisi pro sdělovací prostředky ERC v pondělí 29. 1. 2001 nabídl participaci na oficiální "kampani", která slouží orientaci občanů u náboženské otázky Sčítání 2001," říká Daniel Kvasnička, kazatel Církve bratrské pověřený spoluprací s médii.

"Je pravda, že tato aktivita pomůže i ostatním církvím, protože díky ní si všichni křesťané uvědomí, že tato otázka při sčítání lidu bude položena a že k ní musí zaujmout stanovisko. Ostatně představitelé Římskokatolické církve tuto aktivitu také jako ekumenickou chápou a tento jejich postoj nelze vnímat jinak než pozitivně," potvrzuje nabídku ČBK tiskový mluvčí Církve adventistů sedmého dne Bedřich Jetelina.

"I když samozřejmě taková propagace "náboženství" může mít i svoje negativní stránky, osobně jsem přesvědčen, že signál, který takto bude vydán do společnosti, bude pozitivní. Vše samozřejmě bude záležet na tom, jak bude kampaň konkrétně vypadat, ale z toho, co o věci vím, se zdá, že to nebude nic bombastického a že by to lidé mohli přijmout dobře," dodává.

Zda této nabídky církve využijí, záleží podle Kvasničky na jednotlivých církvích. "Rozhodnout se musí představitelé jednotlivých církví," říká.

Celá věc ale velmi spěchá. Kampaň by měla startovat již v první polovině tohoto měsíce a jak má Magazín ChristNet.eu potvrzeno, o podobě kampaně se na úrovni ČBK rozhodlo již toto úterý. Je tedy otázka, jak se stihnou ostatní církve zapojit např. do výroby rozhlasových spotů nebo tiskových inzerátů.

Československá církev husitská již neoficiální kampaň zahájila, a to 7. ledna, kdy její představitel pronášel "agitační věty" při bohoslužbě na vlnách Českého rozhlasu.

Adventistická církev podle Jeteliny žádnou kampaň nechystá, ani nemá v plánu vyzývat k správnému vyplnění dotazníků z kazatelen. "Vedení církve pouze požádá kazatele a starší sborů, aby v osobních rozhovorech členům sborů vysvětlili smysl sčítání lidu a rozptýlili případné obavy, které by snad někdo z veřejného přihlášení se k církvi  mohl mít," sdělil Jetelina Magazínu ChristNet.eu.

K tomu se připojuje i Kvasnička: "Pro mnohé lidi je nezvyklé hlásit se k nějaké církvi. Mnohdy jim to v minulých letech bylo obtížné pro obavy z perzekuce."