Úvádění údaje o náboženství nebo víře při sčítání lidu budou zřejmě provázet velké komplikace. Zdá se, jakoby byla sama otázka byla položena tak, že porušuje metodologii sociologie a statistiky. Mnoho lidí totiž díky ní neví, jak se vyjádřit. Konečné výsledky tak mohou být naprosto zavádějící.

Položka 14 ve Sčítacím listě osoby je nazvána Náboženství, víra nebo bez vyzvání. Odpovídající tuto položku nemusí vyplnit - záleží na jeho vůli. Na sčítacím archu to však není nikde jasně řečeno. Proto státní orgány nyní tolik zdůrazňují, že se na tuto otázku odpovídat nemusí. To se naopak nelíbí Katolické církvi. "Snažíme se upozornit na to, že některé kolonky se týkají náboženského vyznání a že i je by bylo dobré pravdivě vyplnit," řekl Daniel Herman, mluvčí ČBK v Mladé frontě DNES.

Na otázku je možno odpovědět dvěma způsoby. Buď se zaškrtne políčko bez vyznání, nebo věřící. V případě zaškrtnutí druhé možnosti má občan dbát následujícího pokynu na archu: "Uveďte co nejpřesněji, k jaké církvi, náboženské společnosti nebo vyznání se hlásíte." Právě u těchto dvou položek je největší metodologický problém.

"Klíčová otázka je položena špatně ("bez vyznání" x "veřící" - ve státě, kde VĚTŠINA lidí jsou "věřící bez vyznání" - to potvrzují všechny solidní sociologické průzkumy), říká Jiří Zajíc, redaktor Českého rozhlasu, který se dlouhodobě zabývá sociologickými výzkumy.

Odpovědi by měly podle Zajíce vypadat následovně:

1. Považují se za věřícího
     1.1. Hlásím se ke určitému náboženskému směru
             1.1.1. Hlásím se k určitému křesťanskému vyznání, a to (název církve):
             1.1.2. Hlásím se k (název náboženského směru):
     1.2. Nehlásím se k žádnému určitému náboženskému směru

2. Nedovedu rozhodnout

3. Považují se za nevěřícího

To potvrzují i ohlasy z jedné internetové diskuze. "Já osobně odpovím bez vyznání, protože se nikdo neptá na to, jestli člověk v něco věří nebo ne, ale k jaké mu myšlenkovému produ se hlásí," říká osoba, která se představila jako Helča.  "Já sice věřím, ale k žádnému oficiálnímu proudu se nehlásím. Tudíž svou víru veřejné  nevyznávám - jsem bez (oficiálního, dotazníkovského a kolonkovského) vyznání."

HonzaM pak vyslovil přání, zda-li by tam nemohla být kolonka doufající.

"Já jsem idealista - věřím, že podstatou světa je duch, že hmota vznikla z ducha," uvádí v diskuzi uživatel s označením Petr. "Takže si vyberu druhou možnost a napíšu třeba, že vyznávám směs jógy, budhismu a křesťanství."

Pokud však takto bude postupovat více lidí, může se stát, že se kolonka 14 stane díky roztřístěnosti značně nepřehlednou. Mohlo by se totiž stát, že Český statistický úřad (ČSU) bude posuzovat zvlášť uvedení "Katolická církev", "Římskokatolická církev", "katolík", "katolictví" a "katolicismus". V roce 2003, kdy se výsledky zveřejní, by pak mohla tabulka z kolonky 14 vypadat takto:
 
 

K čemu se hlásí Procenta
Českobratrská církev evangelická 8 %
Československá církev husitská 6 %
Katolická církev 5 %
Římskokatolická církev 4, 5 %
katolík 4 %
katolicismus 2 %
katolictví 1 %
atd. atd.

Díky špatně připravenému archu je pak možno říci, že největší církev je u nás Českobratrská církev evangelická a Katolická církev je až třetí.

Uvedený příklad se může zcela reálně stát. "Církev československá husitská v té souvislosti dokonce již apeluje na své členy, aby se k ní při sčítání přihlásili a také aby napsali správně její jméno, protože jí tak umožní pracovat," napsala ČTK. "Při minulém sčítání jsme přišli o několik tisíc lidí, kteří napsali jméno církve, v níž byli pokřtěni, chybně," řekl ČTK mluvčí Jan Schwarz.

Všeobecný sociální výzkum v USA v roce 1998 např. uváděl nejprve kolonku Náboženství, kde byly možné i odpovědi jako "žádné", "jiné", "nedenominační", "nevím" a  "bez odpovědi". Na základě odpovědi v této kolonce (měla číslo 139) pak následovala otázka, která odpověď blíže upřesňovala. Například pokud jste odpověděli, že jste protestant, bylo vám nabídnuto 40 možností, k jakému směru/církvi v protestantismu se hlásíte.

Na Český statistický úřad kdosi zaslal dotaz: "Co mám napsat do kolonky náboženské vyznání, když jsem věřící, ale nechodím do kostela ani nejsem členem žádné církve?" (uvedený dotaz je možno najít na internetové stránce ČSU).

ČSU odpověděl: "Otázka 14 Náboženství, víra nebo bez vyznání a stejně tak otázka 6 Národnost jsou tzv. otázky deklaratorní. Občan je zodpovídá svým prohlášením - "deklarací". Zákon č. 158/199 Sb. o sčítání lidu v roce 2001 přímo stanoví, že tyto dvě otázky vyplní každý podle svého rozhodnutí. Nejsou tedy stanovena žádná kriteria, omezení ani pokyny pro to, kdy lze nebo nelze uvést konkrétní církev, náboženskou společnost nebo víru. Záleží pouze na rozhodnutí a uvážení každé osoby."

Helča z naší diskuze nakonec změnila svůj názor: "Potom, co jsem si přečetla vaše reakce a taky pozorněji si přečetla, jak zní otázka, měním svou odpověď. Nejraději bych zaškrtla obojí - tj. věřící - bez vyznání, ale to se asi nesmí. Tak zaškrtnu věřící a doplním: nehlásím se k žádné církvi nebo myšlenkovému
proudu. Já se totiž  strašně chci s většinou sejít v kolonce jiní."