"Bývalá" manželka zambijského biskupa Emanuela Milinga Marie Sungová volá s pláčem do médií: "Vraťte mi mého manžela." Světem znovu projela kauza Milingo. Proč jedné z nejbohatších sekt na světě tolik záleží na osudu tohoto katolického kněze?

Kauza plnící nejen bulvární deníky se opět vrací s návratem zambijského arcibiskupa Milinga zpátky do Katolické církve.

Známý arcibiskup Emanuel Milingo, který měl prý za úkol od Boha spojit pokračovatelku Kristova učení (Katolickou církev) a novou nástupkyni všech církvi Církev sjednocení (Moonova sekta) svým návratem zničil své poslání, tvrdí Moonovci.

K tomuto spojení mělo dojít skrze sňatek s ženou Marií Sungovou, kterou mu osobně vybral reverend Moon. Arcibiskup se ale rozhodl začátkem srpna pro odchod od své manželky a k návratu do Katolické církve.

Vatikán ve středu 15.8.2001 zveřejnil originál dopisu zambijského arcibiskupa Emmanuela Milinga, v němž se kněz zříká své manželky a oznamuje tento svůj návrat. Cílem tohoto kroku je vyvrátit tvrzení Milingovy manželky Marie Sungové pro světová média, že obsah dopisu je smyšlený, nebo že jej Milingo napsal pod nátlakem.

"Budeme respektovat jakékoli jeho rozhodnutí, avšak nejsme přesvědčeni, že toto je jeho rozhodnutí. Požadujeme jen jedno: nechte ho vystoupit na veřejnosti a nechte ho promluvit," řekl mluvčí reverenda Moona.

Milingo je nyní údajně na neznámém místě, kde rozjímá a modlí se. Marie Sungová, která svého manžela neviděla už týden, ale tvrdí, že Vatikán ho drží v ústraní proti jeho vůli.

V úterý proto zahájila protestní hladovku s cílem přimět Vatikán, aby jí umožnil kontakt s manželem.

Nejnovějším prohlášením o tom, že je nejspíše těhotná, se snaží Sungová opět na svůj případ strhnout pozornost médií, což se jí díky mediální a finanční podpoře Moonovi sekty zatím velice daří. "Budu pokračovat v půstu, dokud se nesetkám se svým mužem," prohlásila ve středu na dotaz novinářů korejská lékařka. Sungová ve středu ve svém hotelu odmítla přijmout zástupce Vatikánu. Oznámila také, že zvažuje obrátit se na italskou policii a podat oznámení o pohřešované osobě.

Komentáře světových deníků se předhánějí ve spekulacích o tom, proč má Moonova sekta tak velký zájem na změnění Milingova rozhodnutí.

Nejčastěji poukazují na popularitu tohoto známého římského exorcisty, která by mohla mít za následek masové rozšíření této sekty.

Další informace o kauze Milin