Včerejší teroristické útoky nebývalého rozsahu proti USA vyvolaly po celém světě nejprve šok a vzápětí reakce vyjadřující odsouzení pachatelů a podporu Američanům.

Podle shodného mínění řady politiků z různých zemí nelze dnešní údery proti New Yorku a Washingtonu považovat za nic jiného než za vyhlášení války celému civilizovanému světu.

Většina evropských biskupských konferencí včetně české ještě včera v odpoledních a večerních hodinách odmítla tento čin . Také papež Jan Pavel II. teror odsoudil a hodlá se za oběti modlit.

Rozhořčené reakce přicházejí i ze států třetího světa včetně muslimských. Včerejší teroristické útoky dokonce v zásadě odmítl talibanský režim v Afghánistánu, kde se údajně skrývá hlavní protiamerický terorista současnosti Usáma bin Ládin.

Jedinými otevřeně jásajícími tak byly tisíce Palestinců v uprchlických táborech na západním břehu Jordánu, kteří radostně stříleli do vzduchu za volání "Alláh je velký".

Na rozdíl od řadových Palestinců jejich předák Jásir Arafat teroristické akce odsoudil. "Jsme zcela šokováni, je to neuvěřitelné," citují agentury jeho slova. Radikální palestinská organizace Demokratická fronta pro osvobození Palestiny (DFLP), která podle některých informací měla za útoky stát, to vzápětí co nejrozhodněji popřela. "Takové kroky odsuzujeme," prohlásil jeden z předáků organizace.

Zajímavou, ale tvrdou reakci na útoky měl britský premiér Tony Blair, který označil terorismus za "nového ďábla současného světa" a vyzval ke společnému boji.

Někteří analytikové v této souvislosti upozorňují na to, že by tento teroristický čin mohl vrhnout špatné světlo na muslimský svět. To by se pak mohlo odrazit i ve světovém postoji lidí k islámu jako náboženství.