Vážení přátelé,
ve středu 3. října 2001 nám společnost Český mobil, a.s., provozující síť Oskar, odpojila mobilní telefony. Závazky ChristNet.eu po lhůtě splatnosti v té době přesáhly 20 000 Kč. Naše další fungování je velmi ohroženo a závisí na vás.

Před dvěma lety, když jsme ChristNet.eu připravovali, jsme se domnívali, že budeme ChristNet.eu financovat ze dvou zdrojů:

1.) finanční příspěvky vás, našich návštěvníků. Domnívali jsme se, že pokud budete využívat našich služeb, rádi nám přispějete. Nemůžeme přeci financovat něco tak velkého, jako je ChristNet.eu, z vlastních kapes, aby si toho někdo jiný užíval zadarmo.

2.) příjmy z reklamy. V té době byl internet v boomu a zdálo se, že reklama uživí skoro každého. Dnes je jisté, že tomu tak ani zdaleka není. U nás jsme realizovali jenom několik málo kampaní. Víme, že toto u nás rozhodně nemůže být hlavní zdroj příjmů, stejně jako na mnoha jiných sitech u nás i v zahraničí.

Problém internetu je, že se si uživatelé zvykli, že je zde obsah zadarmo. Za obsah v novinách nebo časopisech se platí. Za noviny dnes denně zaplatíte okolo osmi korun denně. Za časopisy i přes stokorun měsíčně. Za obsah za internetu většinou nic.

Nemyslím si, že je to správné. Rád bych za obsah na internetu platil. Je to podle mne spravedlivé. Něco získávám (informace, poučení, zábavu atd.), měl bych tedy i něco zaplatit. Platím jinde, proč bych neměl platit i zde?

Protože zatím nechceme přejít na placený model, prosíme vás, naše milé čtenáře a uživatele:

Pomozte nám zachovat ChristNet.eu i do budoucna. Každý váš finanční příspěvek je pro nás nám pomůže zachovat ChristNet.eu i do budoucna. Pokud chcete, abychom zde byli i dále, neobejdeme se bez vaší pomoci.
 

Jak přispět


Za nejoptimálnější variantu příspěvků považujeme malé měsíční platby. Náklady na jednoho čtenáře jsou zhruba 30 korun měsíčně, proto bychom byli rádi, kdybyste nám měsíčně posílali třicet korun. To takřka nic není. Vzhledem k bankovním poplatkům můžete samozřejmě poslat i 90 Kč jednou za tři měsíce.

Částky prosím posílejte na náš účet 267841001/2400 u eBanky. Jako varibilní symbol prosím uvádějte vaše rodné číslo nebo IČO. (Pokud si nepřejete sdělit nám své rodné číslo, vymyslete si jiné číslo, které nám pak prosím zašlete, abychom mohli platbu identifikovat.) Ti, kteří mají u eBanky účet, mohou příspět přímo. Stav našeho účtu si můžete kdykoli prohlédnout.

Váš dar si můžete za splnění zákonných podmínek odepsat z daní!

Pokud nám přispějete, kontaktujte prosím našeho finančního ředitele Pavla Krupičku (krupicka@christnet.eu, telefon 0605 21 22 18). Pavel Krupička vás zanese do našeho seznamu dárců a rádi vám osobně poděkujeme.
 

Kolik potřebujeme

Na absolutně nejnutnější provoz ChristNet.eu potřebujeme 5 000 Kč měsíčně. Naučili jsme se žít skromně. Z toho zaplatíme telefony a agenturní zpravodajství. Potřebovali bychom tedy minimálně 167 platících čtenářů. Věřím, že je seženeme. Při této částce ovšem stále nemáme ani na odměny redaktorům, ani na náš další rozvoj.

Na rozvoj a zkvalitnění ChristNet.eu bychom potřebovali minimálně 15 000 Kč měsíčně. Ty bychom investovali především do odměn autorům. Články by se tak staly mnohem kvalitněší. (Je přeci jenom rozdíl mezi články, které jsou stále psány zadarmo, a články, do kterých mohu investovat mnoho času, protože vím, že bude zaplacen.) Znamenalo by to 500 platících čtenářů.

Od 50 000 Kč měsíčně bychom si mohli dovolit již velmi profesionální obsah. Kromě odměn by bylo na počítače (používáme své vlastní), na přípojení k internetu (používáme připojení doma, ve škole nebo v práci) a na kancelář (ChristNet.eu po dvou letech nemá kancelář!).
 

Co se zlepší

Co se stane, když přispějete:
 
  1. budeme moci dále fungovat. Tento měsíc se zdá být rozhodující,
  2. do článků se vrátí fotografie. Bude-li alespoň trošičku peněz, budeme mít brzy nového grafika, který bude mít na starost i vkládání fotorafií,
  3. pustíme se opět do témat náročných na čas a sbírání informací,
  4. budeme mít sílu a čas na zlepšení ChristNet.eu. Máme naprogramovány Akce ChristNet.eu, potřebujeme jen převést zbytek ChristNet.eu do tzv. SQL, aby to celé fungovalo. Přidáme diskuze pod jednotlivými články. Spustíme Prohlášení ChristNet.eu. Vylepšíme Diskuze ChristNet.eu.

Jak to funguje v zahraničí

Zde se zmíním jenom krátce, chtělo by to celý článek.

V zahraničí se přechází na placený obsah. Bez předplatného si na internetu nepřečtete Wall Street Journal, nebo časopis o filmu Variety.

Placený přístup mají i katolické zpravodajské sity, např. Catholic World News. Případně zkrachovaly, což je příklad e3mil, Eclesiales. Samozřejmě jsou i tací, kteří se ještě drží.
 

Více informací


Můžete se podívat, jak jsme hospodařili v minulém roce.

Pro letošní rok jsme si připravili velice ambiciozní rozpočet. Nyní již víme, že jej zdaleka nenaplníme. V článku najdete mnoho zajímavých informací. Bohužel díky ukončení spolupráce s Katolík.cz vám již nemůžeme nabídnout většinu ze zde uvedených odměn.

Příští týden bych vás schtěl informovat o pozadí fungování ChristNet.eu.

Neváhejte mne kdykoli kontaktovat na mém telefonu 0608 888 310 (příchozí hovory mohu přijímat :-)) nebo na e-mailu nemec@christnet.eu. Rád vám podám doplňující informace.

Děkuji vám za to, že nás podporujete a že se za nás modlíte.

Robert Němec
prezident
ChristNet.eu