Spory kolem návrhu na beatifikaci slovenského biskupa Jána Vojtaššáka pokračují. Zatímco katolická církev biskupovo blahořečení podporuje, proti se staví slovenští židé i některé sdělovací prostředky. Vojtaššák, který se stal obětí komunistických žalářů, totiž podle židovských představitelů věděl o deportacích obětí holocaustu a nečinně jim přihlížel.

Do případu se "zapletl" i prezident Rudolf Schuster, který při nedávné návštěvě Vatikánu biskupovo blahořečení podpořil, což se setkalo s kritikou sdělovacích prostředků. Jak dnes ČTK řekl mluvčí Konference biskupů Slovenska Marián Gavenda na beatifikaci Vojtaššáka se pracuje nezávisle od Schusterových výroků a je to proces, "který je již na diecézní rovině ukončen", protože 5. listopadu byl návrh odevzdán v Římě papežské kongregaci.

Prezident ale tento proces neinicioval, pouze navrhl, aby blahořečení bylo provedeno na Slovensku v rámci pozvání papeže na návštěvu. Podle mluvčího byla ustavena skupina právníků, která měla zaujmout stanovisko k námitkám, tedy i těm, které vznesli židovští historikové.

"Nakonec se dokázalo, že (biskup) nejenom věděl (o deportacích), ale měl velkou zásluhu na tom, že deportace byly zastaveny," řekl Gavenda. Celý případ ale podle mluvčího ještě není ukončen a stále ještě lze adresovat do Vatikánu námitky.

Na Slovensku je ovšem proces ukončen kladně ve prospěch beatifikace. "Naše stanovisko se nezměnilo a tvrzení, že biskup Vojtaššák nevěděl o deportacích, nebylo pravdivé a jsou na to důkazy," řekl dnes ČTK představitel Ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku František Alexander. To je podle něj dostatečný důvod, aby tento biskup nebyl beatifikován.

"Panu prezidentovi jsme to řekli a on reagoval tím, že měl jednostranné informace," poznamenal Alexander k Schusterovým výrokům. Přímluvu, aby papež při příští návštěvě Slovenska blahořečil biskupa Jána Vojtaššáka, podrobily kritice i deníky Sme a Práca.

"Hlava státu se tím dopustila hned několika přešlapů najednou. Nevhodně zasáhla do výlučné pravomoce církve rozhodovat o začátku procesu blahořečení, což by se mohlo různě interpretovat. Například i jako nátlak na Svatý stolec. Rudolf Schuster si tuto zmínku mohl odpustit i proto, že poznatky o antisemitismu Jána Vojtaššáka jsou v jeho životopise přinejmenším stejně významné jako biskupovo utrpení v komunistických žalářích," napsal list Sme.

Deník Práca zase označil prezidenta za "papežštějšího než papež". Za válečného Slovenského státu bylo ze země za poplatky pro Německo deportováno kolem 80.000 židů do koncentračních táborů a jen několik tisíc se jich vrátilo do vlasti. Většinu slovenských občanů židovského původu nacisté zavraždili.

Na tomto článku se spolupodílela agentura ČTK