Ramadán, postní měsíc muslimů, začal předminulý pátek pro více než milión Brazilců. Je mezi nimi i Samia Aridaová, padesátiletá Brazilka syrského původu, která konvertovala k islámu před sedmnácti lety. Kvůli změně náboženství úplně změnila svůj život. Přestala nosit vyzývavé oblečení, přestala chodit do barů a dokonce i na pláž.

Svým vyznáním nikdy nepřitahovala větší zájem, ale po teroristických útocích na New York a Washington se muslimská komunita v Brazílii najednou stala centrem pozornosti, píše dnes agentura AFP.

"První dny po 11. září byly těžké a cítili jsme, jak nás diskriminují," říká Samia. "Dneska se mě lidi spíš ptají, proč afghánské ženy nemají právo se učit a tak. Odpovídám jim, že islám hlásá mír a právo na vědění pro každého muslima bez ohledu na pohlaví." V Brazílii je situace specifická, protože islám je v kursu nejen kvůli protiamerickým teroristickým útokům, ale také díky nejnovějšímu seriálu "O Clone" televizní stanice Globo, který se začal vysílat v září a jehož děj se točí kolem lidského klonování a dramat muslimské rodiny.

Na seriál se dívá i Samia, která přiznává, že z hlediska islámu je v něm řada chyb, ovšem přináší i pozitivní aspekty. "Ukazuje ty části naší kultury a života, které jsou často pomíjeny. Třeba to, jak se žena snaží být pro svého muže doma co nejkrásnější a jak ji muž dokáže respektovat."

Ostatně i Samiin příběh by vydal přinejmenším na několik dílů seriálu. Narodila se v Brazílii syrské rodině ortodoxních křesťanů, ale provdala se za nepraktikujícího muslima. Dva roky studovala islám, aby svému muži lépe rozuměla, a nakonec se rozhodla konvertovat. To pro ni ovšem znamenalo velké změny. Rodina její krok nepochopila a odmítla uznat. V zemi, která otevřeně opěvuje sexualitu se Samia dobrovolně vzdala vyzývavého oblečení s velkými výstřihy a krátkými sukněmi a začala nosit šaty na paty a dlouhý šátek zakrývající vlasy.

"Už nechodím na pláž, protože islám povoluje jen pláže výlučně pro ženy a takové v Brazílii jednoduše neexistují," říká Samia.

Brazílie je známá jako největší katolická země na světě (130 miliónů ze 170 miliónů obyvatel se hlásí ke křesťanství), ale zároveň tu žije téměř půl druhého miliónu muslimů, říká Al Abdoumi, prezident Světového shromáždění muslimské mládeže (WAMY).

"Většina muslimů v Brazílii jsou Brazilci," říká. "Naše náboženství je tu uznávané a zároveň uznává všechna ostatní," dodává.

Na brazilském území stojí asi stovka mešit a největší muslimské komunity jsou koncentrovány v Sao Paulu, kde žije téměř polovina brazilských muslimů, a v Rio de Janeiru. Silná muslimská komunita je také v oblasti "trojité hranice" v blízkosti města Foz do Iguaçú, kde se stýká hranice Brazílie, Paraguaye a Argentiny.

Na tomto článku se spolupodílela agentura ČTK