Ve čtvrtek 3.1.2002 nabyla mimořádná správa na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy (KTF UK) právní účinnost. Rektor Karlovy univerzity (UK) Ivan Wilhelm se ujal pravomocí akademických orgánů Katolické fakulty UK. Fakultu ceká „velká“ obměna pedagogického sboru.

Mimořádná správa na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy (KTF UK) nabyla 3.1.2002 právní účinnosti. Realizuje se tak rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR ze 14.12.2001 omezit výkon působnosti orgánů KTF UK a svěřit kompetence k řízení fakulty do rukou rektora UK Ivana Wilhelma, který se tak stává mimořádným správcem fakulty, uvádí se ve zprávě Daniela Hermana na stránkách ČBK z 4.1.2001.

O této skutečnosti informoval rektor univerzity Wilhelm vedení KTF UK i jejího Velkého kancléře pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka a 8. ledna se rektor setká s pedagogickým sborem fakulty.

Se změnami chystanými na teologii seznámí rektor i studenty a to v sobotu 12. ledna. Bude je informovat o změnách ve výuce v letním semestru i o nových podmínkách přijímacího řízení.

"Začne obměna pedagogického sboru," uvedl Herman pro agenturu ČTK. O osobnostech, které z fakulty odejdou, stejně jako o těch, které by mohly přijít, nechtěl však spekulovat.

Mluvčí University Karlovy Václav Hájek zdůraznil, že univerzita při reformě školy úzce spolupracuje s Katolickou církví. Snahou vedení univerzity je podle něj zejména to, aby studenti nemuseli školu dodělávat jinde. "Nevíme, co přinesou další dny, ale vyvolávat paniku je předčasné," uvedl.

Ve zprávě ČBK se uvádí, že Ministerstvo školství sáhlo k těmto mimořádným opatřením na základě zákona o vysokých školách (§ 38) z následujících důvodů:


1) KTF UK neustavila akademický senát fakulty, který je jejím samosprávným orgánem
2) nepřijala vnitřní předpisy, které je podle zákona o vysokých školách povinna přijmout a to ani ve lhůtě, která jí byla stanovena
3) závažným způsobem porušila povinnosti stanovené zákonem o vysokých školách.

Aby škola akreditace k výuce neztratila, musí do jara ministerstvo přesvědčit, že se pravidla výuky změnila k lepšímu.

Na tomto článku se spolupodílela agentura ČTK a TS ČBK