Napjatá atmosféra i ostré slovní přestřelky provázely včera odpoledne Pochod pro život, kterým přišlo svůj nesouhlas s umělými potraty vyjádřit do centra Prahy asi 600 lidí. Tradiční protestní akci, svolanou občanským sdružením Hnutí pro život a dalšími nevládními organizacemi, totiž podobně jako v loňském roce přihlížely i tři desítky zastánců interrupčních zákroků z řad levicových aktivistů.

Podle Martiny Bártové z pražské policejní správy předvedli policisté kvůli výtržnostem tři anarchisty. Z útoku na veřejného činitele obvinili dvaadvacetiletou ženu, vyšetřovat ji budou na svobodě. Kvůli přestupkům pak zadrželi sedmnáctiletého mladíka a jeho o tři roky starší společnici. Muž nechtěl uposlechnout výzvy k rozchodu a dívka se odmítla legitimovat, uvedla Bártová.

K pochodu ze Staroměstského na Václavské náměstí, jemuž předcházela mše v Týnském chrámu, se po 14:00 shromáždili většinou rodiče s malými dětmi a starší lidé, nechyběli však ani představitelé církve.

"Stop kultu smrti", "Svědomí nelze zabít" - hlásaly transparenty zúčastněných. "Svobodnou volbu!" kontroval hlas druhého tábora. Změti protichůdných hesel a výkřiků, překvapující zejména zahraniční turisty, dodávala téměř komediální nádech živá hudba, jež sem doléhala z nedalekých velikonočních trhů.

Nejdramatičtější scény se odehrály v ústí do Celetné ulice. Policisté zde oddělili od průvodu skupinku pestře oděných příslušnic feministického hnutí, které přišly také vyjádřit nesouhlas s akcí, a mladého muže, jenž převlečený za papeže ironicky žehnal přítomným.

Oba tábory pak diskutovaly v horní části Václavského náměstí, kde akce pokračovala koncertem. "Je třeba respektovat lidský život, být proti jakémukoli ubližování lidem v jakémkoli věku," řekl ČTK pořadatel akce Vít Cigánek z Hnutí pro život.

"Odmítáme liberální postoj k interrupcím... Hájíme základní princip humanity," podpořil jeho tvrzení David Macháček z Vlastenecké fronty, který se s několika přívrženci setkání také zúčastnil.

Odlišný postoj druhé strany tlumočila Míša Dariánská ze skupiny revoluční mládeže REVO - Jižní Praha. "Jsme pro svobodnou volbu pro ženu, to znamená její právo rozhodnout o vlastním těle," vysvětlila. Asi v 16:00, kdy u sochy svatého Václava kvůli nepřízni počasí vydrželi již jen skalní odpůrci umělých potratů, vypustilo shromáždění k nebi bílé balónky, symbolizující duše nenarozených dětí i svět jejich her.

V závěru setkání lidé zazpívali Svatováclavský chorál a položili květiny na plátno s nápisem "Chtěli jsme vás pohladit", rozprostřené u sochy světce.

Mezi účastníky pochodu nechyběli ani politici. Kromě poslance Jiřího Karase z KDU-ČSL, který je dlouholetým odpůrcem umělých potratů, je přišel podpořit také poslanec Marek Benda (ODS).