Sexuální obtěžování chlapců, jehož se podle médií dopouštějí například desítky amerických katolických kněží a z něhož jsou obviňováni i někteří preláti v Polsku či Rakousku, nemohou představitelé církve mezi českými duchovními vyloučit.

Není jim však známo, že by se v poslední době podobná kauza - třeba i bez pozornosti médií - v Česku řešila.

"Takový případ může i u nás existovat, ale ve známost nic nevešlo, tím pádem toto téma není ani ve středu diskuse v naší církvi," řekl včera ČTK pražský katolický biskup Václav Malý. "Případy, které se staly, vyšly najevo," připomněl.

Tématem, o němž by se urputně diskutovalo, není proto v té souvislosti podle jeho slov ani požadavek zdobrovolnění celibátu. Na Západě jsou pedofilní kněží žhavým tématem.

"Je to bolestné téma, a pokud tu takové kauzy byly, byla snaha je řešit," uvedl bez příkladů mluvčí biskupské konference Daniel Herman na dotaz, zda existují v řadách českých kněží případy homosexuálního obtěžování, jimiž by se církev zabývala. Vatikán podle Hermana nepovažuje toto téma, ani názory, že by pomohlo, kdyby mohli být vysvěcováni na kněze i ženatí muži, za tabu.

"V církvi se však o ničem nechce hovořit dříve, než to bude směřovat k závěrům," řekl.

Pozorovatelé ovšem v takových případech připomínají, že katolická církev mnohdy počítá čas spíše ve staletích. Bezženství, tedy zákaz manželského života, které západní křesťanská církev požaduje po svých kněžích od středověku, nekompromisně podporuje i současný papež.

"Je to téma, ale není ve středu zájmu naší církve a není oněm ani širší debata mezi kněžími či mezi věřícími," uvedl Malý. K aktuálním tématům české církve podle jeho osobního názoru patří spíše dialog věřících s nevěřícími.

"Některé otázky, na Západě tak žhavé, nejsou tolik aktuální pro naši momentální situaci. To ovšem neznamená, že neexistují a že se o nich nebude třeba v blízké budoucnosti diskutovat," domnívá se biskup.

Herman již dříve polemizoval s názorem, že impulsem k životu v celibátu může být homosexualita. Zahraniční odhady někdy hovoří až o dvaceti procentech takto orientovaných kněží, některé české zdroje se však přiklánějí k číslům nepřesahujícím ani mezi celibátními kněžími obecná čtyři procenta homosexuálů v populaci.

Lidé na západ od českých hranic mají za sebou podle Malého léta demokracie, v níž je běžné o nepříjemných věcech diskutovat.

"A to ovlivňuje i atmosféru církve. Nejde hned o liberalismus, ale o propojení s klimatem společnosti, v níž církev žije. U nás se diskusi i demokratickému smýšlení učíme; po desetiletích izolace od světové církve jsou navíc na pořadu dne spíše zásadní otázky - jak reagovat na výzvy nové doby," soudí Václav Malý.