Papež Jan Pavel II. nevyloučil možnost, že by v případě dalšího zhoršení svého zdravotního stavu odstoupil z úřadu. S odvoláním na včerejší výroky honduraského kardinála Oscara Andrése Rodrígueze Maradiagy na tiskové konferenci v Římě o tom informuje agentura AFP. Obdobně se vyjádřil i prefekt vatikánské Kongregace pro doktrínu víry kardinál Joseph Ratzinger.

Jan Pavel II. oslaví 18. května 82 let, přičemž je známo, že ho již několik roků sužují velké zdravotní problémy.

"Papež bude mít s plnou odpovědností odvahu prohlásit "končím", až nadejde den, kdy zváží, že již nemůže pokračovat," cituje AFP arcibiskupa z honduraské metropole Tegucigalpy. Ten přitom potvrdil, že "papež si myslí totéž", pokud jde o myšlenku, že nejvyšší představitel církve může odejít z úřadu, jestliže ho k tomu donutí zdravotní důvody.

AFP připomíná, že papež naposledy opustil Vatikán 5. května, aby se vydal na jihoitalský ostrov Ischii, proslulý léčebnými zařízeními. Šlo o první cestu za posledních sedm měsíců; papež, trpící zhoršenými problémy s artrózou, neskrýval únavu a utrpení, zejména když měl učinit několik kroků.

Agentura rovněž naznačuje, že kardinál Rodríguez je považován za možného kandidáta nástupnictví po Janu Pavlu II.

K této tezi kardinál poznamenal, že "papež pocházející z Latinské Ameriky by dal velký impuls nové evangelizaci, nový misionářský elán církvi". Takový papež by rovněž mohl hrát významnou úlohu "při překonávání konfliktu Sever-Jih a také v boji proti chudobě".

Ani kardinál Ratzinger nevyloučil, že pokud se papežův zdravotní stav dále výrazně zhorší, lze očekávat, že by Jan Pavel II. mohl z úřadu odstoupit. Kardinál se tak vyslovil v rozhovoru pro nedělní vydání bavorského církevního týdeníku Münchner Kirchenzeitung, z něhož dnes cituje agentura ANSA.

"Jestliže papež zjistí, že již dál naprosto nemůže, podá demisi," řekl kardinál. Upozornil však, že "pokud to bude pouze otázka vydržet utrpení, pak zůstane vůči sobě tvrdý".

Dodal také, že papež se "zklidnil, hovoří méně - nikoli však proto, že by nebyl schopen vládnout. Nadále velmi pozorně naslouchá a klade otázky, které umožňují vidět, jak je ještě bystrý," cituje agentura kardinála.

Ratzinger rovněž zdůraznil, že papež "drží pevně v rukách" nejdůležitější záležitosti církve, byť řadu dalších věcí předal jiným osobám.