S překvapujícím prohlášením přišel katolický spisovatel Vittorio Messori, jeden z mála, kdo dělal rozhovor s papežem Janem Pavlem II. a který má velmi blízko k vatikánským kruhům. Vyjádřil totiž pochybnosti nad možností, že papež by byl schopen si sám uvědomit, kdy nastala chvíle odejít. Uvádí se v článku španělského listu El País.

Messori tak vyvrací tvrzení kardinálů Óscara Rodrígueze Maradiagy a Josepha Ratzingera, kteří minulý týden při různých příležitostech upozornili, že papež "bude mít odvahu odstoupit, jestliže uvidí, že není schopen pokračovat ve vykonávání svého úřadu" v čele katolické církve.

Spisovatel na základě posudku prestižního geriatra, jehož jméno ale neuvedl, popírá, že by papež, jehož od počátku 90. let minulého století sužuje Parkinsonova nemoc, byl schopen určit ten moment, kdy by bylo vhodné opustit papežské křeslo.

"Je mi líto,že to musím říci. Ale oba kardinálové předpokládají, že člověk postižený Parkinsonovou chorobou, která je v tak pokročilém stadiu, by mohl mít schopnost kritického a soudného náhledu a mohl by určit, kdy přišel čas odejít," vysvětluje Messoriho odborník na léčbu Parkinsonovy choroby.

"65 procent nemocných Parkinsonovou chorobou, kteří přesáhli 80 let věku, vykazují těžké příznaky neschopnosti poznávání. V následných fázích často dochází k téměř úplné mentální nedostatečnosti, která se označuje krutým technických termínem, ovšem technickým, a to je demence."

Jan Pavel II. v sobotu oslavil 82. narozeniny a přestože jeho nejbližší spolupracovníci hýří ujišťováním o jeho naprostém mentálním zdraví, v posledních dvou měsících se alarmujícím způsobem zhoršila jeho fyzická kondice. Messoriho lékař se dokonce odvažuje v náznaku kritizovat léky, které jsou papežovi podávány, protože podle jeho názoru mají těžké vedlejší účinky včetně možných "halucinací", jež nakonec zhoršují psychický stav pacienta. Proto by to měli být lékaři, kteří se o papeže starají, a nikoliv on sám, kdo by měl říci, kdy přišel čas předat otěže vlády církve, prohlašuje Messori.

Zneklidňující eventualita, proti níž zřejmě katolický spisovatel brání, stejně jako vatikánský mluvčí Joaquín Navarro Valls, tezi, že Karol Wojtyla zůstane ve svém úřadu až do posledního dechu svého života. Života, který podle Messoriho by měl být po svém skončení oceněn svatostí.