Lidovci budou požadovat, aby církve spadaly pod jiného člena vlády než pod ministra kultury, kterým by měl i v nové vládě být Pavel Dostál (ČSSD). Ministerstvo dopravy zřejmě přesune své kompetence v oblasti telekomunikací a spojů na Vladimíra Mlynáře, budoucího ministra pro informatiku. Dnešní vyjádření jednotlivých politiků ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU naznačila, že se změní odpovědnost některých ministerstev.

S požadavkem převést církve z ministerstva kultury jinam dnes přišli lidovečtí poslanci, kteří své budoucí ministry vyzvali, aby se o to snažili. Místopředseda strany Jan Kasal ČTK řekl, že oblast církví by mohl spravovat třeba Petr Mareš, budoucí vicepremiér pro vědu.

Ministr Dostál je znám tím, že o církevních restitucích má dlouhodobě výrazně odlišné představy než křesťanští demokraté. Ve sněmovně se s nimi kvůli této otázce několikrát dostal do sporu.

Při rozhovorech o vládě padala původně v souvislosti s ministerstvem kultury i jména Mareše a lidovce Jaromíra Talíře. Předseda ČSSD a pravděpodobně příští premiér Vladimír Špidla na adresu lidoveckého požadavku uvedl, že jsou to předčasné úvahy, o kterých se musí debatovat.

V rozhovoru s ČTK dnes nicméně řekl, že nejaktuálnější věci bude kabinet řešit vládním nařízením, což může. Zmínil například převedení vládní rady pro výzkum a některých dalších věcí, které dosud zastřešoval vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD). Z jeho slov vyplynulo, že by je mohl převzít vicepremiér Petr Mareš z US-DEU.

V dlouhodobějším výhledu ale Špidla počítá i se zásahem do kompetenčního zákona. Šéf ČSSD mimo jiné naznačil, že je stále přívržencem vytvoření samostatného úřadu pro evropské záležitosti, o kterém se spekulovalo již při debatách o aktuální podobě vlády. Zatím z toho ale sešlo, a to také kvůli námitkám lidovců, jejichž předseda Cyril Svoboda má řídit ministerstvo zahraničí.

Budoucí ministr dopravy Milan Šimonovský ČTK řekl, že koaliční partneři se již předběžně dohodli na posílení Mlynářova ministerstva o obor telekomunikací a spojů. Dodal, že by to velmi úzce souviselo se zaváděním nových technologií a liberalizací trhu. Dohoda o vytvoření společné vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU byla včera definitivně stvrzena.

Smlouvu o programu, způsobu komunikace mezi vládními partnery a rozdělení ministerstev podepsala šestice zástupců tří stran včera po poledni v Poslanecké sněmovně. ČSSD obsadí křeslo premiéra a deset ministerstev, KDU-ČSL a US-DEU získají každá po třech křeslech.

Hlavní prioritou budoucího kabinetu má být vstup země do EU.

odpovědný redaktor: Milan Kovář