Diktátu terorismu nelze ustupovat, říká katolický kněz Daniel Herman o situaci v Izraeli. Na základě vlastní zkušenosti proto tvrdí, že do země, jíž se turisté začali raději vyhýbat, cestovat lze. Riziko podle něj není tak velké, jak by se mohlo ze vzdáleného Česka zdát.

"Kdybych měl možnost uspořádat tam poutní zájezd, nebál bych se ani nyní vzít na sebe odpovědnost, jako už jsem to udělal třeba před třemi lety," prohlásil v rozhovoru pro ČTK.

Herman, který působí jako mluvčí České biskupské konference, byl nyní v Izraeli s brněnskou redakcí náboženského života České televize. Točili zejména v Jeruzalémě, ale i u Mrtvého moře dokument zaměřený na dávné izraelské a judské krále.

Příčinou výrazného poklesu, ne-li dokonce zastavení cestovního ruchu v Izraeli je intifáda, která začala v roce 2000, a nikoli teroristický útok na USA v září loňského roku, říká Herman s odvoláním na izraelské ministerstvo pro turistiku. Odliv turistů a poutníků postihuje veškeré obyvatelstvo bez rozdílu etnické či náboženské příslušnosti.

"Podle zásady platné pro média je logické, že ve zpravodajství převládají informace o nešťastných událostech. Běžného turistu však takové události většinou míjejí a riziko není příliš větší než kdekoli jinde ve světě," poznamenal Herman.

Blízkovýchodní konflikt nevidí jako židovsko-arabský. "Není to etnický problém, ale problém izolovaný na skupiny teroristů, jejichž počínáním trpí i velký počet Palestinců," uvedl.

Velká část arabských obchodů v Jeruzalémě je podle Hermanova svědectví uzavřena a arabští obchodníci mají obavu hovořit s židovským obyvatelstvem, s nímž byli zvyklí spolupracovat a komunikovat. "Bojí se zabití - teror ze strany některých muslimských radikálů je značný," dodal kněz.

Hlavní problémy jsou podle něj v oblastech, které připadly Izraeli po válce v roce 1967 a dříve spadaly pod Jordánsko. "To je v podstatě palestinský stát, s nímž nejsou problémy. Jordánsko pouze nechce mít s Palestinci na okupovaných územích nic společného," řekl.

Tam, kde bývaly dlouhé fronty - například v bazilice Božího hrobu nebo v Getsemanské zahradě, byli nyní jako zahraniční návštěvníci sami s pár místními obyvateli. Na silnici k Mrtvému moři minuli jen pár aut. Kde dříve stávaly desítky autobusů s turisty z celého světa, zejí parkoviště prázdnotou. Je to podle Hermana smutné.

"Chápu obavy z cesty do neklidné oblasti světa, ale myslím, že situace v Izraeli není tak vážná, aby zabránila v cestách na svatá místa křesťanů. Běžný obyvatel v Izraeli nechodí s helmou na hlavě. Život jde svým tempem. Je odkryta řada dalších archeologických nálezů, jsou postaveny nové silnice. V Jeruzalémě je nové návštěvnické centrum seznamující s vývojem Chrámu zničeného v roce 70... Je škoda, že je tam tak málo lidí," uzavírá Daniel Herman.