"Je tomu již více něž deset let, co jsme všichni prožívali půvab porevoluční svobody. V kinech byly k vidění filmy s protiruskou tématikou, v trafikách byly k mání erotické časopisy a v knihkupectvích se objevila tenoučká brožovaná kniha s černou předsádkou a s titulem Satanská bible," uvádí se na satanistickém webu.

Pokud zadáte v některém z českých vyhledávačů slovo: satanismus, objevíte, že v naší republice existuje již několik desítek stránek, kde můžete najít satanistické texty, úryvky ze satanské bible, fotografie ze satanistických obřadů (tzv. černých mší) či vyobrazení satana a jeho pomocníků.

Zadáme-li ale slovo satanismus v anglické či německé verzi na některém ze zahraničních vyhledávačů, můžeme najít těchto stránek několikanásobně více. V USA dokonce existuje internetový obchod, kde je možné si zakoupit nejen literaturu, ale i pomůcky ke slavení satanistických obřadů.

Satanismus u nás
I před tzv. sametovou revolucí existovalo odhadem v naší republice několik stovek příznivců satanismu, kteří se až na výjimky téměř nesdružovali a aplikovali si své obřady každý po svém.

Po revoluci se ale situace u nás výrazně změnila. Se svobodou přišly i nové možnosti pro vyznavače satanismu. Objevily se lidé prohlašující se za satanovi velekněží, kolem kterých se začali sdružovat zájemci o poznání tohoto "démonického směru". Ale především přišlo do naší republiky mnoho satanistických materiálů a literatury ze zahraničí.

Zásady satanismu
"Chceme-li nějak podchytit, co je to satanismus, jaká je jeho filosofie a jaké jsou jeho zásady, zjistíme, že to jde těžko. Zásad satanismu je mnoho, některé se musí dodržovat, některé se nemusí dodržovat a některé se můžou porušovat," uvádí se na jednom z českých satanistických webu.

Podle tohoto webu si každý satanista upravuje svou víru podle sebe, a proto nemá potřebu s nikým udržovat žádné vztahy. "Satanista si může vegetovat klidně bez dalších satanistů, aniž by to mělo negativní vliv na jeho samotářskou víru," uvádí se na webu.

Hlavní zásadou, které se ale údajně drží všichni satanisté je: Dělej si, co chceš.

Další články na téma "satanismus" budou vycházet na stránkách Magazínu ChristNet.eu během následujících měsíců.