Vážená redakce,

rád bych seznámil věřící veřejnost se zkušenostmi, kterých se mi dostalo při práci na našem biskupském gymnasiu. Sám jsem administrátorem farností v našem městečku a přilehlém okolí a s mladými lidmi se denně stýkám. Jsem jim duchem velmi blízký, vždyť i já bych se co do kněžského věku měl stále považovat za mládež, protože do důchodu mám ještě pět let. Snad proto mne otec biskup vybral, abych na církevním gymnasiu působil jako katecheta.

Ve škole probíráme různá zajímavá témata, například dogmata, a tak se studenti učí věřit zjeveným pravdám, bez potřeby zbytečných a nikam nevedoucích diskusí. Bohu budiž žalováno, stává se stále častěji, že někteří žáci chtějí za každou cenu vyjadřovat své názory, diskutovat a uvádět tak kněze do úzkých. Při příchodu do školy vždy prosím, abych zachoval rozvahu a chladnou mysl a dokázal svědomitě studentům vysvětlovat i těžko uvěřitelnou církevní nauku.

Jednou z takových otázek je oblast šestého přikázání. A již přicházím k události, která přinesla poučení nejen jednomu z mých studentů, ale i všem jeho spolužákům. Při nauce o nepřípustnosti antikoncepce povstal onen žák a drze se tázal, jak to je s antikoncepcí při orálním sexu. Všichni spolužáci dychtivě očekávali, jak z této složité situace vyváznu. Ale jako by mi sama Prozřetelnost sdělila, co odpovědět. Řekl jsem mu, že antikoncepce je u nás, věřících katolíků, zakázaná i v této oblasti. Všetečka však nedal pokoj a vyzvídal, jak v takovém případě používají prezervativ nevěřící. Opět jsem byl takřka osvícen k odpovědi, že v takovém případě jej navlékají na jazyk.

Neuplynul ani týden, a dozvěděli jsme se, že onen nezbedný žák je v místní nemocnici na chirurgii a čeká jej operace, protože spolkl kondom. Shromáždil jsem malé společenství jeho spolužáků a šli jsme do nemocnice. Ledva procitl z narkózy, zazpívali jsme mu píseň:

Rouhala se Blažková
Rouhala se Bohu
Bůh ji za to potrestal
Zlámala si nohu

Jsem jist, že na takové poučení náš student nezapomene a že antikoncepci již nikdy v životě požívat nebude. Tak Bůh trestá.

Ve veškeré úctě Jan Pytel, administrátor farnosti Březí a katecheta biskupského gymnasia