Dva miliony poutníků, z toho 1,5 milionu zahraničních muslimů, se sjelo do saúdskoarabské Mekky na letošní náboženskou pouť hadždž. Tato největší událost v životě každého pravověrného muslima začala včera večer (18.1.) a její hlavní obřady potrvají do 23. ledna.

Pouť do Mekky je jedním z pěti pilířů islámu a musí ji jednou za život vykonat každý muslim, kterému to dovolí zdraví a finanční možnosti. Ostatními pilíři jsou vyznání víry, pět denních modliteb, pravidelná almužna a půst v měsíci ramadánu.

Součástí poutě je vstoupení do stavu sebekontroly, obcházení svatyně Kaby, pospíchání mezi dvěma pahorky nedaleko Kaby, kamenování tří sloupů, oběť zvířete, shromáždění na planině Arafát asi 25 kilometrů od Mekky a ostříhání nebo zkrácení vlasů na znamení skončení poutě.

Když se poutní obřady chýlí ke konci, muslimové po celém světě se shromáždí ke společné modlitbě. Letos to bude 20. ledna, kdy začne třídenní Svátek oběti. Ten si připomenou i čeští muslimové v mešitách v Praze a v Brně.

Saúdskoarabské království každoročně vypisuje kvóty, jimiž určuje, kolik domácích a kolik cizinců se může obřadů v Mekce zúčastnit. Letos odjelo do Mekky také kolem dvaceti muslimů z odhadovaných zhruba 10.000, kteří žijí nebo studují v České republice.

Na pozadí přetrvávají vlny atentátů, za nimiž stojí islámští extremisté údajně napojení na teroristickou síť Al-Káida, přistoupila letos Saúdská Arábie k mimořádným bezpečnostním opatřením kolem pouti hadždž. Na ochranu poutníků bylo povoláno 50.000 policistů, kteří mají zabránit jakémukoli incidentu. Bezpečnostní příslušníci jsou v plné pohotovosti, připravena jsou i obrněná vozidla, helikoptéry, hasičské vozy a sanitky.

Policisté přitom mají především kontrolovat dopravní provoz a zajišťovat bezpečnost poutníků. V minulých letech byla totiž pouť v Mekce nejednou zastíněna smrtelnými nehodami způsobenými tlakem davu. Nejtragičtější incident zažili poutníci v roce 1990, kdy se v tunelu v údolí Miná udusilo přes 1400 poutníků.

PŘÍBĚHY POUTNÍKŮ

- Alžířan Tájib Bukettája v bílém rituálním oděvu ihrám několikrát obešel svatyni Kaba. V jedné ruce má sešitek s modlitbami a v druhé drží mobilní telefon. Spolu s ním se modlí také jeho manželka, která zůstala doma v Alžírsku. "Toto je poslední taváf. Recituj se mnou: Ve jménu Alláha, Bůh je převeliký," říká třicetiletý Bukettája ženě a vydává se na poslední obchůzku kolem černé krychle, která je hlavní mekskou svatyní. Alžírský obchodník s elektronikou není jediný, kdo do rituálů starých přes 1300 let vnáší realitu 21. století, píše agentura AP.

Kolem Bukettáji zvoní další telefony a do modliteb se nezřídka mísí i obchodní jednání.

"Jsem šťasten, připadám si, že nyní před Alláhem stojím spolu se ženou," říká Alžířan tváří v tvář Kabě, k níž se věřící muslimové kdekoli na světě obracejí pětkrát denně, aby se pomodlili. Jeho poslední obchůzku přerušuje zvonění. Bukettája hledí na displej telefonu a vysvětluje, že to je jeho čínský obchodní partner. "Napíšu ti za chvíli e-mail," říká mu stručně a pokračuje v odříkávání modliteb. Nejinak je to v řadách poutníků kolem. Mobily vyzvánějí, jeden dokonce melodií Michaela Jacksona.

Pouť pro Mekku znamená postarat se o dva miliony poutníků, avšak je to také příležitost k mimořádně dobrým obchodům. Telefonní karty se tu teď prodávají za ekvivalent 750 korun a v internetových kavárnách to kypí životem.

Nigerijec Bayo Salau také nechal manželku doma, avšak v hotelu vysedává u počítače a začerstva se prostřednictvím elektronické pošty dělí se ženou o dojmy z Mekky.

Všichni poutníci se mohou připojit k nově vznikajícím islámským webovým stránkám a zapojit do debaty na téma víry. Na mnohých stránkách však nacházejí násilí. Autoři propagují svatou válku a útoky na západní cizince v islámských zemích.

"Nehodlám se tím nechat strhnout. Je tu také mnoho špatného," říká o internetu Salau a myslí tím stránky s pornem nebo se záběry vražd rukojmích.

Ghaňan šajch Armiyawo Shaidu poukazuje na to, že radikální muslimové využívají moderní technologii lépe než umírnění. "Tato pokročilá komunikační metoda extremistům umožňuje šířit výzvy, které nejen škodí mnoha lidem, ale poškozují také naše mírumilovné náboženství. Matou muslimy, ochotné naslouchat radikálním výkladům. Měli bychom být v této oblasti pohotovější a porazit tyto lidi jejich vlastními prostředky," říká Shaidu a myslí především na Irák.