Pár dnů masivního tlaku z islámských zemí stačilo ke sražení dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena a šéfredaktora listu Jyllands-Posten Carstena Justa na kolena. Pod tíží diplomatického bojkotu mocných ropných šajchů ze Saúdské Arábie, rozšiřujícího se bojkotu dánského zboží a hrozeb násilí zaznělo z Kodaně velmi rychle to, co Rasmussen a Juste od zveřejnění dvanácti karikatur proroka Mohameda před čtyřmi měsíci odmítali: omluva za zranění náboženského cítění, napsala agentura DPA.

"To vše se stále více podobá Rushdieho aféře," předpověděl v úterním listu Politiken šéf Dánského institutu v Damašku Jörgen Nielsen. Bez obalu tak vyjádřil dosti velký strach odpovědných osob v Kodani. Stejně jako žije britsko-indický spisovatel kvůli své knize Satanské verše od roku 1989 v důsledku fatvy (náboženské klatby vydané ajatolláhem Chomejním) pod stálou hrozbou smrti, musí se teď prý Rasmussen obávat, že by jeho malá skandinávská země mohla být obrovskými výpadky příjmů z vývozu pro hospodářství a možná i násilnými činy nadlouho ocejchována pro 1,2 miliardy muslimů na světě jako nový "ukázkový padouch".

"Zvažujeme teď prakticky každou hodinu znovu a znovu, co můžeme udělat pro to, abychom odstranili všechna ta nedorozumění," řekl dánský premiér poté, co se i osobně distancoval od publikace karikatur: "Nikdy bych nezobrazil Mohameda nebo i Ježíše tak, že by se to mohlo dotknout náboženského cítění jiných lidí."

Když největší dánský list koncem září vědomě porušil islámský zákaz zpodobňování boha a proroka Mohameda na protest proti údajné tendenci k "autocenzuře", mluvilo se ještě v Kodani ve zcela jiném tónu. "My Dánové používáme humor a satiru. Celkově vzato máme skutečně uvolněný vztah k autoritám," konstatoval ve svém novoročním televizním projevu pravicově liberální dánský premiér a myslel při tom možná na jednu z 12 karikatur, znázorňujících Mohameda jako zlověstného teroristu s bombou místo turbanu.

Jedenácti velvyslancům z islámských zemí, které požadovaly zásah dánské vlády kvůli "rouhačským obrázkům", dokonce Rasmussen na podzim odmítl vyžádaný rozhovor. "Svoboda názoru je pro nás nedotknutelná," tak zněla věta často používaná vládními představiteli. To, že Rasmussen přistupoval k danému sporu jako k vnitropolitickému problému ve vztahu k nějakým 200.000 muslimů žijícím v Dánsku, mu dnes vytýkají jako těžkou chybu i jinak premiérovi naklonění kritici.

Dnes ve snaze uklidnit atmosféru kolem aféry, premier  velvyslance některých převážně muslimských zemí přijal a v televizním rozhovoru se obrátil na veřejnost v islámském světě. Jeho snaha se však podle první reakce minula účinkem. Rasmussen společně s ministrem zahraničí Perem Stigem Möllerem se setkali s více než 70 velvyslanci, z muslimských zemí však mezi nimi byli pouze zástupci Egypta, Turecka, Íránu a Libanonu.

Dnes dánský premiér při setkání konstatoval, že problém karikatur se rozšířil na významné části světa, protože kresby jsou přetiskovány stále dalšími listy. "Pokud budou pouliční protesty dále eskalovat, může to přinést nedozírné důsledky všem zemím, kterých se spor týká," uvedl podle agentur Rasmussen.

Egyptský velvyslanec v Dánsku Muná Umar Attía však po setkání označil tato vyjádření za "neadekvátní". Reakce dánské vlády na kontroverzi je nedostatečná a Dánsko by mělo udělat pro uklidnění islámského světa víc, řekl velvyslanec.

Arabská televizní stanice Al-Arabíja dnes zároveň odvysílala rozhovor s Rasmussenem, v němž dánský premiér vyjadřuje hluboké znepokojení nad tím, že mnoho muslimů spatřuje v karikaturách urážku proroka a tím i svého náboženství. Zároveň vyslovil naději, že omluva za zranění náboženských citů, kterou deník zveřejnil, pomůže zastavit nynější eskalaci sporu.

V poselství islámskému světu Rasmussen mimo jiné uvedl: "Mám pro vás velmi důležitou informaci. Dánský lid po celé generace bránil svobodu slova i svobodu vyznání. Hluboce respektujeme všechna náboženství včetně islámu. Považuji za velmi důležité vám říci, že lidé v Dánsku nemají v úmyslu muslimy urážet."

O vývoji sporu Magazín ChristNet pravidelně informuje ve svém zpravodajství.