Čtyřicet procent Rakušanů přiznalo, že mají vůči muslimům negativní vztah, 37 procent označilo svůj vztah k této skupině obyvatel za neutrální a jen 23 procenta za kladný. Pouhých 12 procent Rakušanů pak uvedlo, že mají časté kontakty s muslimy, zatímco plných 80 procent s nimi údajně nemá žádnou osobní zkušenost.

Studii si Vídeň dala vypracovat po loňských sebevražedných atentátech v Londýně, které spáchali radikalizovaní muslimové dlouhodobě usedlí v zemi. V Rakousku žije na 400.000 muslimů, což je asi pět procent obyvatelstva. Podle expertů si také v Rakousku udržují tradicionalisticky konzervativní a zbožně konzervativní muslimové "velký odstup" od většinového obyvatelstva, s nímž nechtějí žádným způsobem splynout. Vztah právě této části muslimů by se mohl za "nepříznivých rámcových podmínek" zvrhnout v nepřátelství.

"Výsledky znamenají, že 45 procent muslimů nemá zájem o integraci. Musíme si dát pozor, aby v Rakousku nevznikla stejná situace jako ve Francii nebo v Berlíně," komentovala závěry studie lidovecká ministryně vnitra Liese Prokopová.

Ministryni za toto prohlášení napadla jak opozice, tak především představitelé muslimských organizací. "To jsou rasistické výroky," řekl dnes podle agentury APA předseda sdružení Islámské mládeže Rakouska (IJÖ) Mohamed Mahmoud.

"Co si ministryně představuje pod integrací? My dodržujeme řád státu, chodíme do školy i na univerzitu, učíme se němčinu, pracujeme a platíme daně. Co ještě ministryně chce?" ptal se Mahmoud. Právě toto vše je "integrace", řekl Mahmoud a vyjádřil podezření, že to, co se po muslimech ve skutečnosti chce, je asimilace. "Tu nemůžeme nikdy připustit," zdůraznil.

Prohlášení Prokopové označil za "štvavé výroky", které působí jako "skutečné časované bomby". Varoval, že v Rakousku by mohlo dojít k obdobným výbuchům násilí mladých muslimů jako v Paříži nebo v Berlíně. Dosavadní integrační programy rakouské vlády jsou podle něj "bezcenné, protože neberou ohled na muslimské hodnoty". Žádal, aby žáci z přistěhovaleckých rodin byli dvě hodiny v týdnu vyučováni v rodném jazyce a aby jim při výuce němčiny poskytovali podporu učitelé ovládající jejich rodný jazyk.

Integrační pověřenec Islámské náboženské obce (IG), vídeňský radní za sociální demokraty Omar Al-Rawi kritizoval samu studii. "Je pobuřující a urážlivé, že se zde někdo snaží třídit muslimy do různých šuplíků. Je to pokus vrazit klín do muslimské obce," řekl agentuře APA.

Rakouská opozice naproti tomu studii označila za "neseriózní pokus" vládnoucí pravice o lovení nacionalistických hlasů před zářijovými volbami.