Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Ředitel Jad vašem: Útok plynem v Sýrii je selháním světových organizací v době po holocaustu

Ze světa

Ředitel Jad vašem: Útok plynem v Sýrii je selháním světových organizací v době po holocaustu

ZTIS, red. / 12. 4. 2018 16:34

 „Mezinárodní organizace a mechanismy vytvořené po šoa, aby bránily zločinům proti lidskosti, selhávají. Události ve městě Dúmá jsou důsledkem lhostejnosti světa, který umožňuje, aby se děly dál.“ To je jen několik slov z projevu Avnera Šaleva, ředitele jeruzalémského památníku holocaustu Jad vašem. Šéf největší organizace pečující o uchování památky a historický výzkum nacistické genocidy Židů tak reagoval na další masové vraždění civilistů během bojů v Sýrii.

Domácí zpravodajství

Dnes je Jom ha šoa, den připomínky šesti milionů Židů. Předčítají se jména obětí

Vlastní zpráva / 12. 4. 2018 14:49

Dnes je Jom ha šoa, den připomínky šesti milionů Židů. Předčítají se jména obětí Dnes je Jom ha šoa, den připomínky šesti milionů Židů, kteří byli zavražděni během holokaustu. Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“ je dnem, kdy se prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomíná památka obětí holocaustu. Pro tento pietní den byl stanoven termín, kdy bylo zahájeno povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Dnešní veřejné čtení jmen obětí proběhne od 14:00 v 16 českých a moravských městech.

Ze světa

Vatikán zveřejnil novou apoštolskou exhortaci papeže Františka Gaudete et exsultate

cirkev.cz / 12. 4. 2018 10:28

Vatikán zveřejnil novou apoštolskou exhortaci papeže Františka Gaudete et exsultate Vatikán zveřejnil novou apoštolskou exhortaci papeže Františka nazvanou Gaudete et exsultate (Radujte se a jásejte) – O povolání ke svatosti v dnešním světě. Ta vybízí k nespokojenosti s průměrností a zve ke svatosti, k jejímuž dosažení napomůže - kromě jiného – i smysl pro humor. 

Domácí zpravodajství

Scéna s Ježíšem znásilňujícím muslimku vyvolala ostrou kritiku. Zastavení hry ale neprošlo

ČTK / 10. 4. 2018 20:45

Scéna s Ježíšem znásilňujícím muslimku vyvolala ostrou kritiku. Zastavení hry ale neprošlo   Koaliční lidovci ani opoziční komunisté dnes při zasedání brněnského zastupitelstva neuspěli s návrhy na vyjmutí hry Naše násilí a vaše násilí z programu květnového festivalu Divadelní svět Brno. Hra, ve které mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, podle nich uráží víru a může být bezpečnostním rizikem. Zastupitelé se na toto téma několik desítek minut přeli, návrh na stažení inscenace ale nebyl schválen.

Ze světa

Velkopáteční dohoda ukončila desetiletí sektářského násilí v Irsku

ČTK, red. / 10. 4. 2018 11:55

Velkopáteční dohoda ukončila  desetiletí sektářského násilí v Irsku Tři desítky let trvající sektářské násilí mezi probritskými protestanty a katolickými republikány ukončila před 20 lety takzvaná Velkopáteční dohoda. Tuto smlouvu o budoucím mírovém uspořádání v Severním Irsku uzavřelo 10. dubna 1998 na zámku Stormont osm katolických a protestantských stran.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)