Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Dnes je Bílá sobota, večer se začíná slavit zmrtvýchvstání. Židé mají svátek Pesach

Domácí zpravodajství

Dnes je Bílá sobota, večer se začíná slavit zmrtvýchvstání. Židé mají svátek Pesach

ČTK / 31. 3. 2018 11:00

Dnes je Bílá sobota - den modliteb, rozjímání a půstu. Některé křesťanské církve slaví v noci z dneška na Velikonoční neděli vigilii vzkříšení - liturgickou připomínku zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato "noc nocí" spojena se zapalováním ohňů před kostely a zažeháváním velikonočních svící vnášených pak do chrámů jako symbol světla, které s Kristem přišlo do světa.

Ze světa

Papež navštívil římskou věznici, kde umyl nohy 12 vězňům. Zmínil se o své operaci očí

Vlastní zpráva / 30. 3. 2018 11:48

Papež navštívil římskou věznici, kde umyl nohy 12 vězňům. Zmínil se o své operaci očí Papež František na závěr obřadů spojených se Zeleným čtvrtkem navštívil nejstarší římskou věznici Regina Coeli. Sloužil tam bohoslužbu, krátce se setkal s nemocnými vězni a nakonec umyl nohy 12 trestancům. Rituál mytí nohou odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. Papež se vězňům svěřil, že musí podstoupit operaci šedého zákalu, a v přeneseném významu je přitom vyzval, ať "si zachovávají čistý zrak, aby mohli šířit naději".

Ze světa

Vatikán: Smlouva s Čínou do konce měsíce podepsaná nebude

ČTK / 30. 3. 2018 11:42

Vatikán: Smlouva s Čínou do konce měsíce podepsaná nebude Vatikán popřel, že historická smlouva s Pekingem ohledně jmenování biskupů v Číně bude podepsána do konce měsíce, jak tvrdil jeden z biskupů čínské státní církve. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na mluvčího Vatikánu Grega Burkea.

Domácí zpravodajství

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Krista. Papež se modlil v Koloseu

ČTK / 30. 3. 2018 10:54

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Krista. Papež se modlil v Koloseu Křesťané si dnes připomínají ukřižování Ježíše Krista, je Velký pátek. Den přísného půstu je vzpomínáním na Kristovo utrpení a jeho vykupitelskou smrt. Obřady na památku jeho umučení chystají katolické kostely i evangelické sbory. Velký pátek je letos v Česku třetím rokem státním svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna v řadě.

Domácí zpravodajství

Na Zelený čtvrtek katolické zvony odlétnou do Říma, evangelické se rozezní za čínské křesťany

Vlastní zpráva / 29. 3. 2018 0:00

Na Zelený čtvrtek katolické zvony odlétnou do Říma, evangelické se rozezní za čínské křesťany Křesťané slaví ve čtvrtek první ze čtyř svátečních dnů Velikonoc, který je známý jako Zelený čtvrtek, den poslední večeře Páně. V tento den umlknou všechny zvony, neboť symbolicky "odletěly do Říma", opět se rozezní až na Bílou sobotu. To ale neplatí pro zvony evangelických kostelů, respektive i evangelíci tuto tradici respektují, nicméně není pro ně problém ji z nějakého důvodu porušit.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)