Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Problém s Velkým pátkem vyřešili v Rakousku částečným svátkem

Ze světa

Problém s Velkým pátkem vyřešili v Rakousku částečným svátkem

ČTK / 20. 2. 2019 11:14

O nějakou hodinu dříve budou moci jít už letos na Velký pátek Rakušané z práce domů. Spolková vláda se totiž dohodla, že den, kdy si křesťané připomínají smrt Ježíše Krista, bude svátkem, ale až od 14:00. Ministři tak reagovali na nedávné rozhodnutí Soudního dvora EU, který označil dosavadní ustanovení, podle nějž je Velký pátek svátkem jen pro členy některých církví, za diskriminační. 

Domácí zpravodajství

MfD: Církevní soudce chce pomáhat obětem zneužívání, přišel o funkci v církvi

ČTK / redakce / 20. 2. 2019 11:11

MfD: Církevní soudce chce pomáhat obětem zneužívání, přišel o funkci v církvi Biskupství brněnské odvolalo Jana Rozka z funkce církevního soudce za to, že i bez podpory církve založil iniciativu na pomoc obětem sexuálního zneužití duchovními. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle deníku je odvolání z Diecézního církevního soudu v Brně zdůvodněno ztrátou bezvadné pověsti. Dekret podepsal biskup Vojtěch Cirkle.

Domácí zpravodajství

Ústavní soud zamítl stížnost farnosti ve sporu o pozemky v držení obcí

ČTK / mn / 19. 2. 2019 13:21

Ústavní soud zamítl stížnost farnosti ve sporu o pozemky v držení obcí Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Římskokatolické farnosti - prelatury Český Krumlov, která vedla spor o lesní pozemky v držení obcí. Podle dnešního nálezu se na pozemky nevztahovalo takzvané legitimní očekávání církve, které by plynulo ze starších soudních rozhodnutí nebo zákonné úpravy. 

Domácí zpravodajství

Kardinál Duka pojede do Vatikánu na summit o zneužívání, sešel se s oběťmi

ČTK / mn / 19. 2. 2019 13:22

Kardinál Duka pojede do Vatikánu na summit o zneužívání, sešel se s oběťmi Větší otevřenost římskokatolické církve v ČR v případech sexuálního zneužívání ze strany duchovních požadují dvě desítky signatářů dopisu kardinálovi Dominiku Dukovi. Napsali mu před summitem předsedů biskupských konferencí v Římě, kde budou společně s papežem Františkem jednat o prevenci takových činů.

Domácí zpravodajství

Noc kostelů bude letos 24. května, loni přišlo půl milionu lidí

ČTK / redakce / 19. 2. 2019 12:16

Noc kostelů bude letos 24. května, loni přišlo půl milionu lidí Noc kostelů, která se těší velkému zájmu nejen věřících, se letos uskuteční v pátek 24. května. Uvádí to web České biskupské konference. V loňském roce, kdy se konal jubilejní desátý ročník, se v ČR do Noci kostelů zapojilo 1515 kostelů a modliteben, do kterých přišlo bezmála půl milionu návštěvníků. Připraveno bylo více než 7500 programů pro všechny skupiny návštěvníků.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)