Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní soud dnes o smlouvách s církvemi nerozhodl, nechá si je předložit

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 26. února 2013 14:20
Ústavní soud dnes o smlouvách s církvemi nerozhodl, nechá si je předložit

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes o návrhu na předběžné opatření kvůli smlouvám státu s církvemi nijak nerozhodl. Nechá si předložit všechny smlouvy, vládě k tomu dal třídenní lhůtu. Plénum se k další poradě sejde znovu za týden, řekl ČTK generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Zákonodárci ČSSD žádají soud, aby odložil plnění smluv až do okamžiku, kdy rozhodne o návrzích na zrušení celého zákona o církevních restitucích. Všechny tři návrhy směřující proti zákonu řeší soud ode dneška v jediném řízení, soudcem zpravodajem je Stanislav Balík. Soudce Balík podle Langáška avizoval, že církevní restituce bude řešit přednostně před jinými kauzami. "Rozhodnutí by tak mohlo padnout v řádu týdnů až měsíců," uvedl Langášek. Celou proceduru by ale mohl zbrzdit další snížení počtu ústavních soudců. Nyní je jich 12, a kdyby bez náhrady odešel ještě jeden, soud by dočasně přestal přezkoumávat zákony. Doplnění ÚS patří k prvním úkolům budoucího prezidenta Miloše Zemana, jeho návrhy musí schválit Senát.

Ústavní soud postupně obdržel tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. První podala z iniciativy Věcí veřejných skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Druhý a třetí návrh soud odmítl, bude se věcně zabývat tím prvním. Všichni stěžovatelé však budou rovnocennými účastníky řízení se všemi procesními právy a s možností uplatnit své argumenty. Podobně například soud loni přezkoumával vládní reformní balíček zákonů, také tehdy v řízení figurovaly tři skupiny zákonodárců. Sporné smlouvy se týkají peněžní části církevních restitucí. Vláda je v pátek podepsala s 16 církvemi a náboženskými společnostmi. Jako náhradu za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let 59 miliard korun navýšených o inflaci. Stát jim při tom postupně přestane vyplácet příspěvky na platy duchovních.

Sociální demokraté chtěli, aby Ústavní soud zakázal už páteční podpis smluv. Na soud se ale obrátili jen pár hodin před podpisem, a tak se plénum nestihlo včas sejít. Někteří soudci byli na dovolené, předseda Pavel Rychetský na vyšetření v nemocnici. Ústavní soud v pátek dopoledne přesto naznačil, že by bylo rozumější, kdyby vláda s podpisem počkala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)